Μέτρα περιορισμού κινεζικών επενδύσεων από ΗΠΑ

Μέτρα περιορισμού κινεζικών επενδύσεων από ΗΠΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να εμποδίσει ή να περιορίσει περαιτέρω κινεζικές επενδύσεις σε «ευαίσθητους» τομείς ή εταιρείες. Το υπουργείο ετοιμάζεται να κάνει χρήση ενός νόμου που του παραχωρεί έκτακτες εξουσίες ώστε να εμποδίζει εξαγορές, ενώ θέλει να αναθεωρήσει τους κανόνες περί εταιρικών εξαγορών, ανέφερε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Σχολιάζοντας την είδηση, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες από το Πεκίνο ότι η κίνηση των ΗΠΑ αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα «ηγεμονικής νοοτροπίας» από την πλευρά της Ουάσιγκτον. «Από τη μια πλευρά οι ΗΠΑ επιθυμούν να ανοίξουμε τις αγορές μας περαιτέρω. Από την άλλη πλευρά, όμως, θέτουν περιορισμούς στο κινεζικό εμπόριο και στις επενδύσεις, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι περιορισμοί στις κινεζικές επενδύσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον είχαν ως στόχο να αναγκάσουν το Πεκίνο να καταργήσει την απαίτηση οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να σχηματίζουν κοινοπραξίες με κινεζικές εταιρείες και να τους μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους. Την περασμένη Τρίτη το Πεκίνο αναθεώρησε ριζικά την πολιτική του, επιτρέποντας (από το 2022) σε ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες να λειτουργούν στην Κίνα χωρίς να είναι αναγκασμένες να δημιουργούν κοινοπραξίες με κινεζικές ή να αυξάνουν το ποσοστό τους πάνω από το 50% αν έχουν ήδη δημιουργήσει κοινοπραξία. Το θέμα των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εξακολουθεί να προκαλεί αβεβαιότητα. Οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση των εμπορικών κυρώσεων είναι πιθανόν να προκαλέσει επιβράδυνση του εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζονται να προσέλθουν τις επόμενες μέρες στην Ουάσιγκτον με κοινή ατζέντα για το θέμα των δασμών που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ. Ο κ. Μακρόν θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης στον οποίο θα παραθέσει επίσημο δείπνο ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στις ΗΠΑ από τις 23 έως τις 25 Απριλίου. Η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 27 Απριλίου. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές», δήλωσε την Πέμπτη η Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή