Μανδύας των Μαορί έφερε υπερηφάνεια και… αναστάτωση

Μανδύας των Μαορί έφερε υπερηφάνεια και… αναστάτωση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζακίντα Αρντερν φόρεσε παραδοσιακό μανδύα των Μαορί προκειμένου να συναντήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ, ορισμένοι αναρωτήθηκαν για τη σημασία της πράξης, ενώ οι περισσότεροι Νεοζηλανδοί ένιωσαν υπερηφάνεια. Είναι ένας μανδύας κορογουάι, πλεγμένος με φτερά και βυθισμένος στην ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμικό συμβολισμό.

Ο μανδύας φοριέται από τους Μαορί σε ειδικές περιστάσεις και εξέπληξε κάποιους που τον είδαν στο Λονδίνο στη διάσκεψη κορυφής της Κοινοπολιτείας. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο, αφού και η βασίλισσα Ελισάβετ φοράει τον δικό της όποτε επισκέπτεται τη Νέα Ζηλανδία. Οι φωτογραφίες της Αρντερν να φοράει το κορογουάι προκάλεσαν ένα κύμα ενθουσιασμού και διαδικτυακής υποστήριξης, με πολλούς να την επαινούν λέγοντας ότι ο μανδύας είναι πανέμορφος, ενώ στους Νεοζηλανδούς προκάλεσε σεβασμό.

«Με συγκινεί πραγματικά», δήλωσε ο Ρανούι Νγκαρίμου, υφαντής στη φυλή των Μαορί Νγκα Τάχου. «Είναι μία πραγματική αναγνώριση του κύρους και της δύναμης μιας γυναίκας». «Το να φοράς κάτι που είναι συνυφασμένο με αυτόν τον τόπο και γνωρίζοντας ότι θα φωτογραφηθείς από κάθε μεριά αποτελεί μία πραγματική αναγνώριση της σχέσης της με τη φυλή των Μαορί και με τη Νέα Ζηλανδία».

«Το κορογουάι είναι μία πολύ ειδική μορφή μανδύα», επισημαίνει ο Βίνι Ολσεν Ρίντερ, ο οποίος είναι Μαορί και υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βικτόριας. «Υπάρχουν πολλές μορφές μανδύα αλλά το κορογουάι είναι αυτό με το μεγαλύτερο κύρος». Παραδοσιακά, ο συγκεκριμένος μανδύας χαρίζεται μόνο σε αυτούς που ανήκουν στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας των Μαορί ή δωρίζεται σε άτομα που δεν ανήκουν στην κοινότητά τους, αλλά έχουν μεγάλο κύρος. Στην περίπτωση της Τζακίντα Αρντερν, το Κορογουάι τής δόθηκε από μία ομάδα Μαορί του Λονδίνου για να τον φορέσει στη διάσκεψη κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Κύρος και εξουσία

«Η σημασία του ενδύματος είναι το κύρος που εμπεριέχει», επισημαίνει η Ντόνα Κάμπελ, λέκτορας στην έδρα σπουδών Μαορί στο Πανεπιστήμιο Γουαϊκάτο στο Χάμιλτον. «Αυτό που αντιπροσωπεύει είναι το κύρος και η εξουσία του ανθρώπου που τον φέρει. Ετσι, εφόσον τον φορούσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός σε αυτή την εκδήλωση ταιριάζει απόλυτα με την περίπτωση. Από την πλευρά των Μαορί, αυτό το ένδυμα είναι το κατάλληλο».

αθώς κέρδισε αναπάντεχα τις εκλογές πέρυσι, η κυρία Αρντερν είναι η νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός του κόσμου. Το γεγονός ότι είναι έγκυος προσθέτει στη σημασία του κορογουάι, καθώς τώρα δρα σαν «μία προστασία για τη μητέρα και το παιδί», τονίζει η Κάμπελ. Η φωτογραφία της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού να φέρει τον μανδύα έκανε την εμφάνισή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως εξάλλου και στο Twitter της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή