Αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής για την πώληση των μονάδων ΔΕΗ

Αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής για την πώληση των μονάδων ΔΕΗ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής και με τη διαφοροποίηση του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη ως προς τη ρύθμιση στα εργασιακά, αλλά και την αγωνία του ΑΔΜΗΕ ως Διαχειριστή του συστήματος για την ευστάθειά του κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ, συνοδεύτηκε χθες η πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Αρκαδίας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Mε την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο εισήχθη με τη διαδικασία του επείγοντος, η ΓΕΝΟΠ προχώρησε σε συμβολική τρίωρη κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, ενώ από την Κυριακή τα μεσάνυχτα θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, με στόχο η αντίδραση στην πώληση των μονάδων να γίνει αντιληπτή από τους καταναλωτές μέσω ολιγόωρων διακοπών ρεύματος.

Το θετικό για τους καταναλωτές στην παρούσα συγκυρία είναι ότι η ισχύς της ΓΕΝΟΠ ως προς το κατέβασμα του κεντρικού διακόπτη που βρίσκεται στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου δεν ελέγχεται πλέον από τη ΔΕΗ αλλά από το Δημόσιο και την κινεζική State Grid, στους οποίους μεταβιβάστηκε τον περασμένο Ιούνιο ο ΑΔΜΗΕ. Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ και ότι έχει ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα –με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητές του– για να διασφαλίσει την ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς. Ο ΑΔΜΗΕ δεν αποκλείει ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από την προσεχή Δευτέρα που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, εκτιμά ωστόσο ότι δεν θα είναι μεγάλης κλίμακας. «Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση και το προσωπικό του Διαχειριστή, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, διαβεβαιώνουν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ασφαλής και συνεχής τροφοδοσία όλων των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων», τονίζει ο ΑΔΜΗΕ.

Η δράση της ΓΕΝΟΠ θα περιοριστεί εκ των πραγμάτων στο να θέσει εκτός λειτουργίας τις μονάδες της ΔΕΗ, περιορίζοντας τη διαθέσιμη ισχύ του συστήματος. Ετσι η ζήτηση θα καλυφθεί από τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, την παραγωγή ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) και τις εισαγωγές οι οποίες θα είναι αυξημένες για να καλύψουν το κενό των θερμοηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Με τη στάση αυτή ωστόσο, και έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η αγορά ηλεκτρισμού, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ στην ουσία πυροβολούν τα πόδια τους, αφού η έλλειψη ισχύος από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ και η υποκατάστασή τους από εισαγωγές και ΑΠΕ θα εκτινάξει στα ύψη την τιμή της κιλοβατώρας στη χονδρική αγορά από την οποία προμηθεύεται και η ΔΕΗ για να καλύψει το πελατολόγιό της στη λιανική αγορά. Μια παρατεταμένη απεργία της ΓΕΝΟΠ στην παρούσα φάση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία στην παραπαίουσα ΔΕΗ.

Με την προσπάθεια αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης φαίνεται ότι συνδέεται η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του Μανόλη Παναγιωτάκη για τις εργασιακές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Με δελτίο Τύπου η ΔΕΗ κοινοποίησε χθες δήλωση-απάντηση του κ. Παναγιωτάκη στην εφημερίδα «Αυγή» για το θέμα των εργασιακών σχέσεων. «Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διατηρηθούν στο ακέραιο», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης και συμπλήρωσε ότι «ο νόμος στην τελική του διατύπωση επιβάλλεται να είναι απολύτως σαφής χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας στο ζήτημα αυτό». Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά και την παρέμβαση Παναγιωτάκη αλλά και τις επιφυλάξεις επί των ρυθμίσεων για να ενεργειακά από πολλούς βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, εμφανίστηκε ανοικτός σε βελτιώσεις. «Εννοείται ότι πρέπει να υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση από τη ΔΕΗ και πρέπει να γίνει τώρα ενόψει της δημοπρασίας», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι οι συλλογικές συμβάσεις μεταφέρονται αυτούσιες στις νέες μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή