Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/04/18)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υψηλή ζήτηση ρίχνει τις αποδόσεις των ακινήτων

Αποδόσεις άνω του 7,5% αναζητούν στην ελληνική κτηματαγορά οι επενδυτικές ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), κάτι που μέχρι προσφάτως το κατάφερναν σε ικανοποιητικό βαθμό εκμεταλλευόμενες την υποχώρηση των τιμών μετά την πολυετή ύφεση της οικονομίας. Πλέον στα επιτελεία των ΑΕΕΑΠ επικρατεί προβληματισμός, καθώς η μεγάλη ζήτηση που οι ίδιες –σε μεγάλο βαθμό προκάλεσαν– έχει ενισχύσει τις τιμές, εξέλιξη που «ροκανίζει» τις προσδοκώμενες αποδόσεις. Ετσι, δεν αποκλείεται σύντομα οι διοικήσεις να υποχρεωθούν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, ή να τοποθετηθούν σε νέες κατηγορίες ακινήτων (π.χ. κατοικίες, φοιτητικές εστίες, ξενοδοχεία), που ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις να προσφέρουν τις προσδοκώμενες αποδόσεις. Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, «βλέπουμε πως υπάρχει πίεση των αποδόσεων προς τα κάτω, λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως π.χ. τα γραφεία». Ο λόγος είναι το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές, θεσμικούς και μη, ακόμα και από εγχώρια private equity funds που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά και αγοράζουν ακίνητα σε υψηλότερες τιμές, από εκείνες που θα ήταν διατεθειμένες να πληρώσουν οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ. Ασφαλώς, η εξέλιξη αυτή έχει και άλλη «ανάγνωση», καθώς εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, που με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν υψηλότερα έσοδα. Σημειωτέον δε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ακινήτων που έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες είναι χαμηλής ποιοτικής στάθμης και κενά και επομένως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αξίες τους θα υποχωρήσουν κι άλλο.

Η εβδομάδα ξεκινάει με υπερπλεόνασμα και θα τελειώσει με… χρέος

Με καλά νέα ξεκινά η επόμενη εβδομάδα, καθώς η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει αύριο τα υπερπλεονάσματα του 2017 (οι πληροφορίες μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,7% του ΑΕΠ), που ξεπέρασαν κατά πολύ τους στόχους, αλλά το ερώτημα είναι με τι νέα θα τελειώσει. Την Παρασκευή συνέρχεται στη Σόφια το πολυαναμενόμενο Eurogroup, όπου η Ελλάδα θα είναι και πάλι «πρώτο πιάτο», με το χρέος και το αναπτυξιακό της πρόγραμμα να κυριαρχούν. Για το τελευταίο ακούγεται ότι κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι το βρήκαν γενικόλογο και όχι αρκετά δεσμευτικό. Σχετικοί κύκλοι διεμήνυαν ότι είναι σαφές πως το σχέδιο εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες στο κυβερνών κόμμα. Μάλιστα, το απαντητικό κείμενο της Κομισιόν στην Αθήνα ήταν έκτασης 30 σελίδων, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά ότι το 85 σελίδων «ολιστικό» σχέδιο πρέπει σε μεγάλο βαθμό να ξαναγραφεί. Και να σκεφθεί κανείς ότι η Κομισιόν είναι ο πιο φιλικός προς την κυβέρνηση θεσμός. Εν τω μεταξύ, η καθυστέρηση στα περίφημα 88 προαπαιτούμενα συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα έχει ένα δύσκολο γύρο τελευταίας διαπραγμάτευσης. Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου και σκοπεύουν να μείνουν εδώ για 2-3 εβδομάδες, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Χωρίς τη διευκόλυνση των δόσεων θα μπορούν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τους φόρους τους απευθείας στο Taxis με κάρτα, αφού όπως ορίζει η σχετική απόφαση, προβλέπεται μόνο η δυνατότητα μερικής πληρωμής. Δηλαδή, πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ τους φόρους τους, κάτι που στην παρούσα περίοδο είναι αδύνατο να συμβεί. Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ότι: 1. Η πληρωμή των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ ατομικών οφειλών (φυσικών και μη προσώπων) δύναται να διενεργείται με τη χρήση καρτών πληρωμών, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του Taxisnet στη διαδικτυακή πύλη της ΑΑΔΕ. Ο χρήστης επιλέγει την οφειλή ή τις οφειλές που επιθυμεί να πληρώσει και προσδιορίζει το ακριβές ποσό καταβολής γι’ αυτές. 2. Η συναλλαγή ολοκληρώνεται στο διαδικτυακό περιβάλλον της ΔΙΑΣ ΑΕ. Η ΑΑΔΕ δεν διατηρεί πρόσβαση σε στοιχεία της κάρτας, όπως τον αριθμό, την ημερομηνία λήξης και τον αριθμό ασφάλειάς της.

Εταιρικά δάνειαστις οθόνες της ΕΚΤ

Αμεση και αναλυτική πρόσβαση στο σύνολο των επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών θα αποκτήσει η ΕΚΤ μέσω του τεράστιου στατιστικού έργου AnaCredit, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, μέσω του μηχανισμού αυτού οι εποπτικές αρχές θα «βλέπουν» ανά πάσα στιγμή την κατάσταση των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και ουσιαστικά θα πραγματοποιούν συνεχή έλεγχο της ποιότητας δανείων, το λεγόμενο Asset Quality Review (AQR) που τώρα γίνεται περιοδικά. Η πλατφόρμα AnaCredit θα περιέχει 88 χαρακτηριστικά δανείων, τα οποία θα επικαιροποιούνται από τις τράπεζες κάθε μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή