Το εικονιστόρημα του Δημήτρη Αναστασίου, ένα ταξίδι αυτογνωσίας

Το εικονιστόρημα του Δημήτρη Αναστασίου, ένα ταξίδι αυτογνωσίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνός και αφηγηματικός ο κόσμος του Δημήτρη Αναστασίου ξετυλίγεται και συμπυκνώνεται ταυτόχρονα στο «Α=-Α». Αυτός ο «γρίφος» είναι ο τίτλος της μεγάλης μυθιστορίας του ή, καλύτερα, του εικονιστορήματός του, όπως εύστοχα αποκαλεί το graphic novel που ολοκλήρωσε έπειτα από έξι χρόνια εμμονικής αφοσίωσης, δουλεύοντας σε μεγάλους θεματικούς κύκλους μιας πορείας πνευματικής και ψυχονοητικής αφύπνισης. Αυτό θα μπορούσε να είναι το θέμα του «Α=-Α», που παρακολουθεί το ταξίδι του ήρωα Αλφα, όπου Α είναι η ζωή και -Α ο θάνατος ή το αντίστροφό της, δυνάμεις που λογικά αλληλοεξουδετερώνονται, αλλά εν προκειμένω συνυπάρχουν. Στο «όνειρο» που διατρέχει το εικονιστόρημα ο παράλογος κόσμος της πραγματικότητας υποχωρεί για να απελευθερώσει τις δυνάμεις του ασυνείδητου, με τον εαυτό να υπερίπταται, να έρπει, να κουλουριάζεται, να εκτείνεται, να δονείται και να βιώνει την κατάλυση του χρόνου και την παραισθησιογόνο επίδραση της αυτοσυνειδησίας σε άλλη διάσταση.

Ο Δημήτρης Αναστασίου, ως ένας από τους πλέον προικισμένους ρεαλιστές ζωγράφους, ως προς την τεχνική, καταθέτει εδώ ένα opus magnum, αποτελούμενο από 162 αυτόνομα εικαστικά έργα που αποτελούν το σώμα της έκθεσης «Α=-Α», η οποία παρουσιάζεται ως μία εικαστική εγκατάσταση στην ena contemporary art gallery (Βαλαωρίτου 9γ). Ζαλίζει και ευφραίνει η παράθεση όλων αυτών των έργων. Ο Δημήτρης Αναστασίου, έχοντας έλεγχο μιας αχανούς σύλληψης με βάση ένα φιλοσοφικό ερώτημα, και χρησιμοποιώντας μολύβια, μελάνια, ακρυλικά και λάδια, οργανώνει έναν πυκνό γαλαξία σαν ένα κοσμικό ταξίδι αυτογνωσίας. Οι αναφορές του είναι πολυδαίδαλες, γεννούν νέες συνάψεις και εκβάλλουν μέσα από παραποτάμους του κινηματογράφου και των κόμικς, της ιστορίας της τέχνης και της ψυχανάλυσης, της αεροφωτογραφίας και της γεωλογίας, των ιστοριών μυστηρίου και των εσωτερικών μονολόγων. Στραγγίζοντας τη ζωή και τις πολλαπλές προσεγγίσεις του «παραλόγου», ο Δημήτρης Αναστασίου στήνει επί της ουσίας ένα πλατύ όρυγμα, ένα μεταλλείο εμπειριών και βιωμάτων, όπου οι διαρκείς εκπλήξεις αναιρούν τις πρότερες βεβαιότητες για να οδηγήσουν μέσα από κύκλους επιστροφής στην αρχική, σχεδόν, αμφισημία. Η μόνη βεβαιότητα παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό.

Το εικονιστόρημα του Δημήτρη Αναστασίου, ένα ταξίδι αυτογνωσίας-1

Με 162 αυτόνομα εικαστικά έργα, ο Δημήτρης Αναστασίου οργανώνει τον ρευστό κόσμο του υποσυνειδήτου.

Πέραν της φιλοσοφικής και εικονοποιητικής δυνατότητας του εγχειρήματος, το «Α=-Α» είναι μια μείζων εικαστική κατασκευή, τόσο από τεχνική όσο και από νοητική άποψη. Το «εικονιστόρημα» έχει βρει εκδοτική μορφή στην άρτια έκδοση που ετοίμασαν οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, μία έκδοση που προχωράει την αντίληψη περί έκδοσης ενός γκράφικ νόβελ. Αλλά αυτό που καταθέτει με αυτήν τη δουλειά του ο Δημήτρης Αναστασίου είναι και ένα μάθημα ζωής. Ο ίδιος, σεμνός, αθόρυβος, εργάτης σωστός, μας διδάσκει την πολύτιμη αξία του ζυγισμένου χρόνου, συνθλίβοντας με την εξαετή εμμονική εργασία του την απληστία της άμεσης εξαργύρωσης στην οποία ωθεί η εποχή μας. Ξετύλιξε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς και απελευθέρωσε αυτό που κρατούσε μέσα του τόσο καιρό. Αυτό που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα σκέψης, φαντασίας και ταλέντου, πολυκύμαντου και όχι στατικού, διαρκώς μεταλλασσόμενου με εντυπωσιακή ποικιλία στη μορφή και στην τεχνική επεξεργασία. Ενα ώριμο έργο.

​​Εκθεση Δημήτρη Αναστασίου, ena contemporary art gallery (Βαλαωρίτου 9γ), έως 26 Μαΐου. Εκδοση του εικονιστορήματος «Α=-Α» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή