Πιο κοντά σε νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Πιο κοντά σε νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα των οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ την εβδομάδα που διανύσαμε αιφνιδίασε θετικά, ενισχύοντας τo ενδεχόμενο περαιτέρω σταδιακής αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Μεταξύ άλλων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% μηνιαίως τον Μάρτιο έπειτα από συνεχιζόμενη πτώση τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,5% μηνιαίως, περισσότερο από όσο ανέμενε η αγορά, επωφελούμενη από την αύξηση της παραγωγής των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Τα θετικά μηνύματα από την οικονομία των ΗΠΑ, ο περιορισμός των ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας –τουλάχιστον άμεσα– η συγκρατημένη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στα αμερικανικά χρηματιστήρια εν μέσω προσδοκιών για θετικά εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από τις εταιρείες του S&P500, καθώς και η εντεινόμενη ανησυχία για αύξηση του δημοσιονομικού χρέους των ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση της Εκθεσης Δημοσιονομικής Παρακολούθησης του ΔΝΤ (Fiscal Monitor), αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων σε νέα υψηλά επίπεδα. Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα ακολούθησαν ανάλογη πορεία, αδιαφορώντας για την πτωτική αναθεώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης για τον μήνα Μάρτιο (1,3% ετησίως έναντι 1,4% αρχικής εκτίμησης) καθώς και την πτώση για τρίτο συνεχή μήνα του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW της Γερμανίας τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Ακολουθώντας την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού κυβερνητικού τίτλου σε υψηλά ενός μήνα 2,93% στο τέλος της εβδομάδας, η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου τέσταρε εκ νέου την περιοχή 0,60% για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο περίπου 9μβ – η μεγαλύτερη από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου DXY σημείωσε κέρδη 0,4% σε εβδομαδιαία βάση, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να αποδυναμώνεται 0,2% και να υποχωρεί την Παρασκευή στο 1,2300 για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εντούτοις, κέρδη σημείωσε το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου καταγράφοντας υψηλό 1,2005, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2015, όταν η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, SNB, εγκατέλειψε τη σταθερή σύνδεση του φράγκου με το ευρώ. Κέρδη παρουσίασε το ευρώ και έναντι της στερλίνας, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων 0,8790, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Μ. Βρετανίας που, σύμφωνα με την αγορά, έθεσαν σε αμφιβολία το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 10 Μαΐου.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή