Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα

Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να παινεύεις το παλιό σου σχολείο, είναι λίγο σαν να παινεύεις το σπίτι σου. Και η αλήθεια είναι ότι το Αρσάκειο είναι ένα ίδρυμα όπου διδάχθηκα και γράμματα και ήθος. Ομως η ακτινοβολία ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου δεν μπορεί να περιορίζεται στις αίθουσες. Ετσι, είναι αξιοπρόσεκτη η πρωτοβουλία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας να επιλέξει ως θέμα εργασίας για το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα του σήμερα. Με τίτλο «Σε έναν κόσμο που αλλάζει: το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα», ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη οι εργασίες με τη συμμετοχή 35 μαθητών και 200 καθηγητών από 17 αρσάκεια σχολεία, και 10 ακόμη σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία βρέθηκε δίπλα στους μαθητές, συνομίλησε μαζί τους και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εργασίες του. Καλωσορίζοντάς την, ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, τόνισε: «Μας συνδέει  ο αγώνας και η αγωνία για το τι μπορούμε να κάνουμε στην εκπαίδευση ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τα νέα παιδιά στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το συνέδριο πραγματοποιείται στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και είναι βασισμένο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία», που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου και εφαρμόζεται με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», σε συνεργασία με το Ιδρυμα Robert F. Kennedy Human Rights.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε και την ευκαιρία να θαυμάσει τα έργα που εμπνεύστηκαν οι μαθητές από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απευθυνόμενη στα παιδιά, είπε: «Το αύριο έχει ήδη για εσάς ξεκινήσει και έχει  μεγάλη σημασία να είστε προετοιμασμένοι να διαχειριστείτε σωστά  τον κόσμο που θα περιέλθει στα χέρια σας. Να τον διαχειριστείτε από το πρίσμα της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης, με αίσθημα σεβασμού απέναντι στον συνάνθρωπο και αλληλεγγύης προς τον αδύναμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή