Σε ρυθμό εκλογικής ετοιμότητας

Σε ρυθμό εκλογικής ετοιμότητας

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκλογική ετοιμότητα μπαίνει το Κίνημα Αλλαγής, επιδιώκοντας με αυτή την τακτική να πετύχει έναν διπλό στόχο: αφενός να παρασύρει σε μια εξωστρεφή λογική όλα τα στελέχη του, παρακάμπτοντας τις υπαρκτές εσωτερικές δυσαρμονίες αλλά και επί της ουσίας να είναι έτοιμο στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας επιλέξει αιφνιδιαστικά να οδηγήσει την χώρα σε κάλπες το επόμενο διάστημα.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Χαρ. Τρικούπη ανέλυαν σχετικά, πως ο πρωθυπουργός μπορεί να βρει πολλές αφορμές για εκλογές, όπως για παράδειγμα αμέσως μετά την «έξοδο από το μνημόνιο» και πριν ακόμα διαφανεί πως το αφήγημα μπορεί να μην είναι τόσο «καθαρό» όσο ισχυρίζεται. Στη Χαρ. Τρικούπη προσθέτουν στην εξίσωση και στην οριακή πλέον σχέση Μαξίμου – Καμμένου, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι δεδομένο πως έχει μπει στη διαδικασία αναζήτησης του πολιτικού του μέλλοντος μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τα δύο αυτά ως δεδομένα, στο Κίνημα δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να πιαστούν εξαπίνης.

«Νέου τύπου περιοδείες»

Κεντρικό ρόλο στις περιοδείες θα έχει η ίδια η Φώφη Γεννηματά. Οπως λένε οι πληροφορίες, αυτές θα δομηθούν σε τρία διαφορετικά επίπεδα, με στόχο να φέρουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Το πρώτο βήμα θα είναι οι επισκέψεις ανά νομό του νέου γραμματέα Μ. Χριστοδουλάκη. Κεντρικός στόχος να έρθει σε επαφή με τα μέλη του κόμματος ανά περιοχή αλλά και να λειτουργήσει «προπαρασκευαστικά» για το δεύτερο στάδιο που δεν είναι άλλο από την επίσκεψη της κ. Γεννηματά.

Αρμόδιες πηγές έλεγαν στην «Κ» πως επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη είναι να μη γίνουν οι «παραδοσιακές επισκέψεις», αλλά η κ. Γεννηματά να συναντά πολίτες στους χώρους εργασίας και σε μέρη όπου υπάρχει έντονη κοινωνική ζωή. Η προσπάθεια αυτή εδράζεται στην πεποίθηση πως ένα βασικό πλεονέκτημα της προέδρου του κόμματος είναι η αμεσότητα και θεωρείται ότι η προσωπική επαφή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος των περιοδειών θα το αναλάβουν οι εκπρόσωποι τομέων, που είναι και το τελευταίο οργανωτικό κομμάτι που εκκρεμεί. Ανά περίπτωση, ο κάθε αρμόδιος τομέα θα πηγαίνει σε μια περιοχή μετά την «επίσημη επίσκεψη» και θα καταγράφει προβλήματα, θέσεις και προθέσεις, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει την παρουσία του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες αλλά και να φτιάξει «τοπικές οργανώσεις» που θα δώσουν τη μάχη των εκλογών. Στα ενδιαφέροντα, που αποτυπώνουν και μία ευρύτερη λογική στην οποία κινείται πλέον το Κίνημα Αλλαγής, είναι πως μία από τις κοινωνικές ομάδες όπου θα δοθεί μεγάλο βάρος είναι οι αγρότες, πάλαι ποτέ δύναμη πυρός του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως περιοδείες σχεδιάζει και ο Στ. Θεοδωράκης με μια άλλη λογική, καθώς θα επισκέπτεται «στοχευμένα» περιοχές, θέλοντας να αναδείξει συγκεκριμένα προβλήματα.

Εσωκομματικά σε… ύφεση

Την ίδια ώρα, στο εσωκομματικό μέτωπο επικρατεί νηνεμία πλην… Ευ. Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να έχει τη δική του αυτόνομη ρητορική, την οποία εκφράζει με συχνές παρεμβάσεις, όπως εκείνη που έκανε την περασμένη Παρασκευή (Θέμα Fm). Εκτός από τον συνήθη πολύ υψηλό αντιπολιτευτικό του τόνο, καθώς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως πολιτεύεται αποκλειστικά με στόχο την «παραμονή στην εξουσία», εξαπέλυσε εκ νέου πυρά για το Κίνημα Αλλαγής. Σε σχετική ερώτηση πώς είναι η σχέση του με τον νέο φορέα, απάντησε πως «δεν ασχολούμαι με αυτά, εγώ ασχολούμαι με το να τηρείται η βούληση της παράταξης και να γίνεται σεβαστή η ιστορική της διαδρομή», δείχνοντας για μία ακόμη φορά τις αποστάσεις του από το εγχείρημα.

Από την κριτική του κ. Βενιζέλου δεν ξέφυγε ούτε η στρατηγική του κόμματος για τις μελλοντικές συνεργασίες, λέγοντας πως «εάν λες περιμένετε, θα σας πω κάποτε μετά τις εκλογές, δεν παίζεις τον ρόλο που συνάδει στις διευθύνουσες πολιτικές δυνάμεις» και προσθέτοντας πως «πιστεύω ότι αυτά που λέω απηχούν τη συντριπτικότατη πλειοψηφία της βάσης της παράταξης».

Το ίδιο αίτημα, αλλά από την… αντίστροφή πλευρά, έχει και ο Γ. Ραγκούσης. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, με παρεμβάσεις του ζητάει διαρκώς από το Κίνημα να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, αποκηρύσσοντας όμως τις «δεξιές θέσεις» του κ. Βενιζέλου. Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη είναι σε σύμπνοια με τη Φ. Γεννηματά, πλην Ν. Ανδρουλάκη που εξακολουθεί να έχει τις γνωστές ενστάσεις του.

Δημοσκοπήσεις

«Τις παρακολουθούμε και τις μελετάμε». Με αυτή τη φράση σχολιάζουν από τη Χαρ. Τρικούπη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς ναι μεν οι περισσότερες παγιώνουν το κόμμα στην τρίτη θέση, χωρίς ωστόσο να καταγράφουν κάποια «εκρηκτική άνοδο» του φορέα. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η επισήμανση ανώτατης κομματικής πηγής, η οποία αναφέρει πως στην τελευταία δημοσκόπηση (Pulse, ΣΚΑΪ) η «γκρίζα ζώνη», δηλαδή οι αναποφάσιστοι, προέρχονται κατά 33% από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις 7% από τη Ν.Δ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η μεγάλη μάχη θα δοθεί μεταξύ Κινήματος και ΣΥΡΙΖΑ για τους αναποφάσιστους που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν το κόμμα του κ. Τσίπρα.

Εγκληματικότητα και ανασφάλεια

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν κάτι ακόμα, που δεν είναι διόλου αμελητέο. Η ασφάλεια ή –πιο σωστά– η ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην τελική επιλογή τους. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν αυτή την παράμετρο», αναφέρουν πηγές, προαναγγέλλοντας πως οι αντιπολιτευτικοί τόνοι στο ζήτημα αυτό θα ανέβουν. Χαρακτηριστικό το tweet που έκανε την Παρασκευή η κ. Γεννηματά, λίγο μετά την τραγική είδηση πως εξέπνευσε ο επιχειρηματίας Αλ. Σταματιάδης. «Το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτο», σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την έξαρση της εγκληματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή