Στα χέρια των ειδικών για τα χημικά τα πρώτα δείγματα από την επίθεση στη Ντούμα

Στα χέρια των ειδικών για τα χημικά τα πρώτα δείγματα από την επίθεση στη Ντούμα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα μετέβησαν σήμερα οι ερευνητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), όπου φέρεται να διεξήχθη στις αρχές του Απριλίου η επίθεση με χημικά όπλα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τις πυραυλικές επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά κυβερνητικών στόχων της Συρίας, μια εβδομάδα αργότερα.

Οι επιθεωρητές του Οργανισμού συνέλεξαν ήδη τα πρώτα δείγματα από μια τοποθεσία όπου φέρεται να σημειώθηκε η επίθεση, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΟΑΧΟ. 

Την πληροφορία της επίσκεψής τους στην επίμαχη περιοχή επιβεβαίωσε ο ίδιος ο οργανισμός με ανάρτησή του στο Twitter παραθέτοντας επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η διεθνής ομάδα ερευνητών επιχειρεί στο σημείο στο πλαίσιο της αποστολής εντοπισμού και συλλογής στοιχείων που να αποδεικνύουν τη χρήση χημικών όπλων στο έδαφος της Ντούμα. 

Οι ερευνητές θα προχωρήσουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συλλογή δειγμάτων από το έδαφος της Ντούμα, τα οποία θα δοθούν για ανάλυση. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΧΟ θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα εξετάσει μελλοντικά βήματά του, ενώ είναι πιθανό να πραγματοποιήσει και δεύτερη επίσκεψη στη Ντούμα. 

Τα δείγματα θα μεταφερθούν στο εργαστήριο του ΟΑΧΟ στο Ρισβάικ της Ολλανδίας, ενώ στη συνέχεια θα αποσταλούν για ανάλυση σε νέα εργαστήρια που θα οριστούν κατά περίπτωση από τον Οργανισμό. Βάσει της ανάλυσης των αποτελεσμάτων και άλλων πληροφοριών και υλικών που θα έχουν συγκεντρωθεί, η διεθνής ομάδας θα συντάξει σχετική έκθεση, την οποία αναμένεται να υποβάλει προς εξέταση στα κράτη – μέλη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. 

Υπενθυμίζεται ότι παρόλο που η διεθνής ομάδας βρίσκεται στη Συρία από το περασμένο Σάββατο, το «πράσινο φως» για την επίσκεψή τους στη Ντούμα δόθηκε την Τρίτη. Δηλαδή, έντεκα μέρες μετά την φερόμενη επίθεση για την οποία η Δύση θεωρεί ως υπεύθυνη την συριακή κυβέρνηση υπό τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Εμπόδιο στο να προσεγγίσουν την περιοχή της Ντούμα νωρίτερα στάθηκε περιστατικό πυροβολισμών κατά της ομάδας ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έλαβε χώρα την επόμενη μέρα (Τετάρτη 18 Απριλίου). Η ομάδα ασφαλείας αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Ντούμα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η άφιξη των ερευνητών του OPCW, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών για τα χημικά όπλα και υπεύθυνος για την προστασία τους από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Χάγη.

Ασαφείς, ωστόσο, παραμένουν οι πληροφορίες γύρω από το συμβάν των αιφνίδιων πυροβολισμών, οι οποίοι «πήγαν πίσω» τις έρευνες της διεθνούς ομάδας.

Νωρίτερα, Γαλλία και ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Ρωσία μπορεί να έχει εισέλθει ήδη στο σημείο και να έχει παραποίησει τυχόν αποδεικτικά στοιχεία στο έδαφος της Ντούμα. «Είναι πάρα πολύ πιθανό οι αποδείξεις και τα απαραίτητα στοιχεία να εξαφανιστούν από την περιοχή», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά την Τρίτη σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, την Τρίτη, ο Ρώσος στρατιωτικός  ειδικός στα χημικά όπλα, Αλεξάντερ Ροντιόνοφ είχε ανακοινώσει πως την περασμένη Παρασκευή, ρωσικά στρατεύματα εντόπισαν μια αποθήκη στη Ντούμα μέσα στην οποία βρίσκονταν ουσίες που είναι αναγκαίες για την παρασκευή χημικών όπλων.Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda TV.

Με πληροφορίες από Reuters, AP / Επιμέλεια κειμένου: Εύα Τομαρά 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή