Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται με λαμπρότητα η παρέλαση για την εθνική μας εορτή στη Νέα Υόρκη

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται με λαμπρότητα η παρέλαση για την εθνική μας εορτή στη Νέα Υόρκη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εορτασμός της εθνικής ανεξαρτησίας, δηλαδή της 25ης Μαρτίου, έχει ταυτιστεί με το πιο σημαντικό γεγονός για τη ζωή της ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Από το 1938 πραγματοποιείται μια ξεχωριστή παρέλαση, για χάρη της οποίας κλείνει ένα μέρος της ξακουστής 5ης Λεωφόρου δίπλα στο Σέντραλ Παρκ. Την πομπή ανοίγει κατά παράδοση το άγημα των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς που έρχεται από την Ελλάδα, με τα τσαρούχια τους να αντηχούν στην άσφαλτο και να προκαλούν εθνικό ρίγος σε όσους ακούν τον ήχο.

Για το 2018, η παρέλαση έχει οριστεί για σήμερα στη 1.30 μ.μ. με μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμό. Από βρέφη και παιδάκια 2-3 ετών μέχρι υπέργηροι, όλοι δίνουν το «παρών», σαν μια πορεία συντονισμένη στον ίδιο εθνικό σφυγμό.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν το έχει ζήσει κανείς από κοντά, δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της συγκίνησης. Αντιθέτως, κάποιοι το θεωρούν γραφικό ή ξεπερασμένο. Εγώ είχα δύο φορές αυτήν την ευτυχία να δω την πομπή και το συναίσθημα είναι μοναδικό. Θα αναρωτηθεί κάποιος που δεν έχει περάσει ποτέ ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη Νέα Υόρκη, γιατί η υπόθεση της παρέλασης είναι σπουδαία. Η προφανής απάντηση είναι ότι συσπειρώνει την κοινότητα και ανυψώνει το εθνικό φρόνημα σε μια εποχή δύσκολη για την πατρίδα. Είτε είσαι ελληνογεννημένος είτε ομογενής τρίτης γενιάς, πάντα αποζητάς τη σχέση με τον τόπο σου. Και όπως είχε πει σωστά ο συγγραφέας Τζέφρι Ευγενίδης: «Οταν δεν τα πάει καλά η χώρα των παππούδων σου, είναι σαν να βλέπεις την αγαπημένη σου ομάδα να χάνει. Και κανένας δεν θέλει να το ζει αυτό».

Μετά την ατέλειωτη υπερηφάνεια που έζησαν οι Ελληνες του εξωτερικού το 2004 χάρις στους Ολυμπιακούς και την κατάκτηση του τροπαίου στο ποδόσφαιρο, πέρασαν ένα διάστημα κατά το οποίο υπέστησαν ταπεινώσεις και λοιδορίες. Η παρουσία των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς έχει αυτή τη ζωογόνο δύναμη της επούλωσης των πληγών και της αποκατάστασης των συμβόλων. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι Ελληνομερικανοί παραγγέλνουν για τα παιδιά τους παραδοσιακές στολές. Στα έντυπα της ομογένειας βρίσκει κανείς ακόμα αγγελίες για μοδίστρες που φτιάχνουν φουστανέλες, παιδικά γιλεκάκια και φορέματα για λιλιπούτειες Αμαλίες και μικρές Καλύμνιες. Δεν υπάρχει πιο χαριτωμένο θέαμα από το να βλέπεις αυτά τα πιτσιρίκια να φορούν με καμάρι τις φορεσιές και να αποκτούν την αίσθηση πως ανήκουν σε μια διαφορετική κοινότητα με ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

To 2016, οι Εύζωνες της προεδρικής φρουράς έγιναν πανηγυρικά δεκτοί στη Φιλαδέλφεια. Το 2017, στο ταξίδι τους στην Αμερική πέρασαν και από το Τάρπον Σπρινγκς, τη διάσημη πόλη στη Φλόριντα όπου μετανάστευσαν οι σφουγγαράδες και έχει χρώμα ελληνικό.

Πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκαν τη μακρινή Αυστραλία. Εκεί η υποδοχή τους ήταν πέρα από θερμή. Τα μέλη της φρουράς και οι αξιωματικοί συνοδοί τους προσκλήθηκαν για να πάρουν μέρος στον εορτασμό για τους στρατιώτες των ANZACs που πολέμησαν κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως επίσης και σε εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης με ειδική άδεια που παραχώρησε η προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στη Βουλή της Βικτώρια στη Μελβούρνη, το άγημα ανέλαβε τη φύλαξη και αργότερα πήρε μέρος σε μεγαλειώδη παρέλαση στο μνημείο των πεσόντων, Shrine of Remembrance. Στο Σίδνεϊ, οι εκδηλώσεις της αγάπης στο πρόσωπό τους από τους χιλιάδες ομογενείς δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό. Οπως θα γίνει και σήμερα στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή