Αυτοδιοίκηση και απλή αναλογική στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοδιοίκηση και απλή αναλογική στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με βασικό θέμα τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας (Growth Stragedy), το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλωτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης παρουσίασε τη σημαντική μεταρρύθμιστική τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης», που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και να δοθεί αρκετός χρόνος για περαιτέρω διαβούλευση.

Στη συζήτηση της Π.Γ. υπογραμμίστηκε η πάγια θέση και η φιλοσοφία της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων για την απλή αναλογική, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας, αφού αποτυπώνονται πλήρως οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Επίσης, τονίστηκε ότι το αναλογικό σύστημα προϋποθέτει προγραμματικές συνθέσεις και ευρύτερες συνεργασίες.

Αναφορικά με τις ενστάσεις και τις επικρίσεις που ακούγονται κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως πρόκειται για προσχηματικές αντιδράσεις που πηγάζουν από την «αλλεργία» της ΝΔ απεναντι στην ίδια τη δημοκρατία και στη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή.

Αναφορικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για τον χρόνο που δόθηκε για να συζητηθούν επαρκώς τα ζητήματα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώθηκε ότι και ο χρόνος ήταν επαρκής αλλά και για πρώτη φορά συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων.

Το θέμα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση θα απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, που θα εξετάσει επίσης και τη συνολικη στρατηγική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, η Πολιτική Γραμματεία ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για ένα κείμενο ειδικού σκοπού όπως εκεινο που παρουσίασαν Πορτογαλία και Ιρλανδία για την έξοδο τους από το προγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και σημειώνουν πως το κείμενο εκφράζει την αντίληψη της κυβέρνησης για μια ολιστική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Παρατηρήσεις των θεσμών αναμένεται να υπάρξουν τις προσεχείς ημέρες, επισημαίνουν.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο κείμενο δίνεται έμφαση στην ισορροπία οικονομικής και κοινωνικής διάστασης, ενώ στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα στις περιφέρειες. Κεντρικό σημείο είναι η αύξηση της απασχόληση και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τονίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή