Διπλό μήνυμα Λαγκάρντ για χρέος και επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Διπλό μήνυμα Λαγκάρντ για χρέος και επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ  Κριστίν Λαγκάρντ την συνάντηση που είχε το Σάββατο το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

«Είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Συζητήσαμε για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, καθώς και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Από την ελληνική πλευρά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου, εξέφρασαν της αισιοδοξία τους για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Πηγές επιβεβαίωσαν πως υπάρχουν ακόμα «ανοιχτά ζητήματα» που αφορούν αφενός τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και αφετέρου τις διαφωνίες Ευρωζώνης και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι ορισμένες πλευρές θεωρούν ότι, ήδη από το Eurogroup της Σόφιας, είναι εφικτό να γίνει ένα «σημαντικό βήμα» προς τη συνολική λύση, όμως άλλες θεωρούν πως είναι ακόμα νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι υπάρχει κοινή βούληση να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, η ελληνική πλευρά επισήμανε ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων βρίσκεται σε «καλό δρόμο» και ότι ακόμα και σε αυτά που υπάρχουν ορισμένες «τεχνικές» δυσκολίες, καταβάλλονται προσπάθειες να «ξεμπλοκαριστούν». Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν στην επόμενη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών (staff level agreement).

Ως προς το χρέος, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι στο Washington Group την Παρασκευή διαπιστώθηκε ότι οι αποκλίσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ παραμένουν. Αυτές αφορούν κυρίως το μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους, αλλά και τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Για το πρώτο ζήτημα, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει σύντομα σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, αν και είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής. Σε κάθε περίπτωση, σημείωναν ότι το ζήτημα του αυτοματισμού του γαλλικού μηχανισμού είναι το «κλειδί» που, εφόσον υπάρξει σύγκλιση, θα διευκολύνει και τη συμφωνία στα επιμέρους.

Για το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019 -το οποίο συνδέεται με το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου και το ενδεχόμενο να επισπευστεί- υπογράμμισαν ότι τέθηκε στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πάουλ Τόμσεν. Εκεί παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών και υπήρξε δέσμευση να συζητηθούν σε βάθος σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Για την ελληνική πλευρά, η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ είναι «επιθυμητή», αλλά «όχι απαραίτητη» σημείωσαν οι πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς εκτιμάται ότι εάν μεν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το χρέος, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από ενδεχομένως πιο φιλόδοξη ελάφρυνση.  Σε αντίθετη περίπτωση όμως, δε θα υπάρξει κάποιο κόστος για την Ελλάδα στο επίπεδο των αγορών, καθώς η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος δεν εξαρτάται από αυτό και μόνο.

Συγχρόνως, εκτιμάται ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διαμορφώσει άποψη όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν το χρέος, ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι εμφανίζεται περισσότερο πρόθυμη από την προηγούμενη να συγκλίνει με το ΔΝΤ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή