ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Είμαστε σε μία φάση όπου οι συμμαχίες μας είναι χτισμένες σταθερά

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα σημαντικά καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι νέοι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ, εν μέσω κρίσιμης εποχής, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τον διεθνή ρόλο της χώρας, τόνισαν κατά την τελετή ορκωμοσίας της ΚΓ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η Ελλάδα, είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, και λόγω της γεωγραφικής της θέσης «βρίσκεται στη δίνη όλων αυτών των διεθνών εξελίξεων που δυστυχώς δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για το μέλλον».

Σημείωσε, όμως, ότι η χώρα είναι σε γεωστρατηγική θέση, που υπερασπιζόμενη δίκαια τα εθνικά της συμφέροντα, διαθέτει ταυτοχρόνως και λόγο, ώστε να μπορέσει να συμβάλει στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης.

«Είμαστε σε μία φάση, όπου οι συμμαχίες μας είναι χτισμένες σταθερά, η γεωστρατηγική μας θέση επιτρέπει τους συμμάχους μας να ξέρουν ότι είμαστε πιστοί φίλοι», σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Έχετε ένα πεδίο δόξης λαμπρό για να συμβάλετε στην άσκηση της διπλωματίας και στη διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής» με «συναίσθηση του τι σημαίνει Ελλάδα, εθνικό συμφέρον και άσκηση διπλωματίας», αλλά και «χρέος να διαμορφώσετε άποψη», είπε απευθυνόμενος στους νέους διπλωμάτες ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ΕΕ και άσκησε κριτική ως προς τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει όχι μόνο για τους λαούς της, αλλά για το σύνολο του πλανήτη.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στα μεγάλα γεγονότα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι πολλά θα είχαν αποφευχθεί στη Μέση Ανατολή και θα είχαν προληφθεί, όπως η εξάπλωση της τρομοκρατίας, εάν η Ευρώπη δεν ήταν απούσα.

Συμπλήρωσε ότι «ο βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής, Άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ είναι ακόμα ατροφικός» και επισήμανε ότι πρόκειται για κενό «που πρέπει να συμπληρωθεί», ώστε, όπως τόνισε, «να συμβάλλουμε (σσ. ως χώρα) στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», καθώς «έχουμε την εμπειρία και την παράδοση λόγω της θέσης μας και των δεινών που έχει υποστεί αυτός ο τόπος».

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τους νέους διπλωμάτες για την επιλογή τους στον δρόμο της προσφοράς προς την πατρίδα μέσω της ελληνικής διπλωματίας και ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών για την παρουσία του στην τελετή ορκωμοσίας

Κοτζιάς: Η Ελλάδα, αντί πολέμου, επιλέγει τη διπλωματία

Σε σκληρή δουλειά και συνεχή μελέτη προέτρεψε τους νέους διπλωμάτες ο υπουργός, τονίζοντας: «Η ευθύνη και το βάρος της διπλωματίας είναι μεγαλύτερα παρά ποτέ, καθώς ζούμε σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών και σε μία περιοχή αστάθειας, όπου η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει ρόλο πυλώνα, σταθερότητας και ασφάλειας».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, αντί πολέμου, επιλέγει τη διπλωματία, η οποία -όπως σημείωσε- είναι και ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύουμε τη χώρα μας διεθνώς και ενισχύουμε τον ρόλο της.

Υπό αυτό το πρίσμα έκανε μνεία στις 14 διεθνείς πρωτοβουλίες συνεργασίας που έχει υλοποιήσει μέσω της διπλωματίας το υπουργείο Εξωτερικών ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό τους δρόμο.

Τέλος, σημείωσε ότι αξίωμα για τη διπλωματία είναι η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της χώρας, αλλά και η ανάδειξη και η αξιοποίηση της δύναμης του ελληνικού πολιτισμού, όπως και η ομογένεια, που προστατεύει την κληρονομιά της Ελλάδας.

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την ορκωμοσία  των νέων ακολούθων του ΥΠΕΞ:

«Σας συγχαίρω για την ανάληψη των καθηκόντων σας, σε αυτό τον δρόμο τον οποίο διαλέξατε, και ο οποίος είναι ένας δρόμος προσφοράς. Προσφοράς στην Πατρίδα, προσφοράς στην Ελληνική Διπλωματία, η οποία έχει μια μεγάλη ιστορία.

Και ο χώρος του Υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να μαρτυρήσει αψευδώς για αυτή την μεγάλη ιστορία.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμώς τον Υπουργό γιατί μου δίνει και φέτος, για άλλη μια φορά, την δυνατότητα να είμαι κοντά σας.

Οφείλω - γιατί αυτό πρέπει να λέγεται- να διευκρινίσω ότι συνεχίζω με τον κ. Κοτζιά την παράδοση που έχει ξεκινήσει ο προκάτοχός μου, ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Ήταν εκείνος ο οποίος συνήθιζε να παρίσταται στην ορκωμοσία. Και αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε περάσει από αυτό το Υπουργείο, ήξερε την σημασία του.

Τον ευχαριστώ γιατί ξεκίνησε αυτήν την παράδοση και εύχομαι και οι επόμενοι Πρόεδροι να συνεχίσουν τον ίδιο δρόμο. Εκείνος είχε την εμπειρία του Υπουργείου Εξωτερικών, εγώ δεν είχα την τύχη ως Υπουργός να υπηρετήσω στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά έχω μέγιστη εκτίμηση σ΄ αυτό το Υπουργείο και στην αποστολή σας.

Εισέρχεσθε στο Διπλωματικό Σώμα σε μιαν εποχή που δεν έχει να κάνει τίποτα με αυτό που γνωρίσαμε πριν από λίγα χρόνια. Διότι πριν από λίγα χρόνια το Διπλωματικό Σώμα, και ιδίως σε Χώρες που δεν αποτελούν «Μεγάλες Δυνάμεις», εθεωρείτο κάπως «διεκπεραιωτικό» σε ό,τι αφορά την άσκηση της Εξωτερικής Πολιτικής.

Ήταν εποχές που κάποιοι είχαν υποθέσει ότι είχε φτάσει το «τέλος της ιστορίας». Δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα. Ήταν εποχές που θεωρούσαμε, και μέσα στη μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, ότι η εποχή της «ευδαιμονίας» είχε έρθει για να μείνει στο διηνεκές. Τα γεγονότα στην παγκόσμια σκηνή και στην παγκόσμια οικονομία έχουν διαψεύσει αυτές τις ευχάριστες, ας το πω έτσι, για τις προβλέψεις εκείνης της εποχής.

Σήμερα είναι σαφές ότι ο Διπλωμάτης, αυτός που αισθάνεται την αποστολή του, έχει να διαδραματίσει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής.

Η Ελλάδα, και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στην δίνη όλων αυτών των διεθνών εξελίξεων που, δυστυχώς, δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για το μέλλον της Ανθρωπότητας και την Ειρήνη, εκτός αν συνέλθουμε διεθνώς το συντομότερο δυνατόν.

Η Ελλάδα έχει την τύχη όμως να κατέχει μία γεωστρατηγική θέση η οποία της επιτρέπει και να υπερασπισθεί τα Εθνικά της Θέματα αλλά και, ταυτοχρόνως να έχει λόγο.

Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι μόνον η έκταση- το έδαφος δηλαδή- και ο πληθυσμός, είναι και η γεωστρατηγική σημασία που έχει μια χώρα για μπορέσει να συμβάλλει και εκείνη στην εμπέδωση της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Είμαστε σε μία φάση όπου οι συμμαχίες μας είναι χτισμένες σταθερά. Η γεωστρατηγική μας θέση επιτρέπει στους Συμμάχους μας να ξέρουν ότι είμαστε πιστοί φίλοι.

Ταυτοχρόνως, να αντιλαμβάνονται την σημασία της Ελλάδος. Ιδίως κατ΄ αυτήν την περίοδο λοιπόν χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την γεωστρατηγική μας θέση για να διαμορφώνουμε την Εξωτερική μας Πολιτική.

Ο Διπλωμάτης, ο έμπειρος διπλωμάτης- και έμπειρος διπλωμάτης είναι εκείνος ο οποίος επί πλέον μελετά συνεχώς- είναι ο καλύτερος συνεργάτης του εκάστοτε Υπουργού. Η Εξωτερική Πολιτική διαμορφώνεται, όπως είναι γνωστό, από αυτό το υπουργείο, από τον Υπουργό των Εξωτερικών και από την Κυβέρνηση στην οποία μετέχει, την εκάστοτε εκλεγμένη Κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεσθε -ο κ. Κοτζιάς το ξέρει καλά και το εφαρμόζει- ότι δεν μπορεί ένας Υπουργός να πετύχει εάν δεν διαθέτει συνεργάτες οι οποίοι πρώτον έχουν συναίσθηση του τι σημαίνει Ελλάδα, και εθνικό συμφέρον, και δεύτερον, γνωρίζουν τι σημαίνει άσκηση διπλωματίας υπό τις σημερινές συνθήκες.

Έχετε ένα «πεδίον δόξης λαμπρόν», σας διαβεβαιώ, για να συμβάλλετε στην άσκηση της διπλωματίας και στην διαμόρφωση της Εξωτερικής μας Πολιτικής. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Θα σας πω κάτι το οποίο το αισθάνομαι και το ξέρει και ο Υπουργός σας, ο οποίος συμφωνεί.

Η Ελλάδα ανήκει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, και η μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να διαδραματίσει έναν συγκεκριμένο ρόλο, όχι μόνον, το τονίζω, για τους Λαούς της, αλλά για τον Πλανήτη. Συνηθίζω να μιλώ για «πλανητικό ρόλο» και είναι έτσι. Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στα μεγάλα γεγονότα. Ιδού που μας οδήγησαν τα πράγματα λόγω της απουσίας της σε κρίσιμες στιγμές στην Μέση Ανατολή. Ο ρόλος της Ευρώπης ήταν να είναι εκεί.

Γιατί θα είχαν προληφθεί πολλά πράγματα, και ιδίως η εξάπλωση της τρομοκρατίας. Δεν το έπραξε, και δεν το έπραξε, δυστυχώς, λόγω ελλείψεων του πυλώνα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας. Πρέπει λοιπόν να συμπληρώσουμε αυτό το κενό, εργαζόμενοι από την μια πλευρά για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι ο πυλώνας αυτός πρέπει να φτάσει στο επίπεδο που του αναλογεί. Και από την άλλη για να μπορέσουμε να συμβάλουμε από τώρα στην διαμόρφωση , μιας Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην νομίζετε ότι «μεγαλοπιανόμαστε».

Έχουμε την εμπειρία και την παράδοση, λόγω της θέσης μας, λόγω των δεινών τα οποία έχει υποστεί αυτός ο Τόπος, να έχουμε άποψη για την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική. Και σε αυτό τον τομέα και πάλι εσείς μπορείτε να συμβάλετε σημαντικά, για τις θέσεις που πρέπει να διαμορφώνει η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά αυτή την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική.

Η πορεία σας μέχρι σήμερα στην Διπλωματική Ακαδημία, οι γνώσεις που έχετε αποκτήσει, είναι σημαντικές. «Ψηθήκατε» σε αυτό το «καμίνι» της επικαιρότητας, και αυτό το απόθεμα της εμπειρίας είναι μια καλή αρχή. Όμως, σας είπα, η άσκηση της διπλωματίας σήμερα και η διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής, προϋποθέτει συνεχή μελέτη. Και πρέπει να καλλιεργήσετε επίσης και τη δική σας διαίσθηση.

Ξέρω ότι σας φαίνονται αυτά τα πράγματα κάπως «επετειακά». Δεν είναι, σας διαβεβαιώ. Θα περάσουν τα χρόνια, θα θυμάστε αυτές τις ώρες που είναι σημαντικές για τη διαδρομή της ζωή σας, αλλά είναι ακριβώς έτσι όπως σας τα λέω. Δεν υπερβάλλω καθόλου μάλιστα. Εύχομαι στην πορεία σας οι δυσκολίες και για σας και για τον Τόπο, να είναι λιγότερες. Και θέλω να συγχαρώ τους γονείς σας, τους συγγενείς σας που βρίσκονται εδώ, γιατί είναι μια καταξίωση γι΄ αυτούς να βλέπουν τα παιδιά τους να μπαίνουν σε ένα λαμπρό σώμα, όπως είναι το Διπλωματικό Σώμα, να αρχίζουν μια μεγάλη καριέρα. Και εύχομαι να είναι περήφανοι και στην συνέχεια παρακολουθώντας όλη την δική σας πορεία και μέσα από τη δική σας πορεία, την πορεία της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ