Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ χωρίς αποφάσεις

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ χωρίς αποφάσεις

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία της Αθήνας για τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη το τελευταίο διάστημα προκλητικότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο ενεργοποιεί την κινητικότητα για ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε χθες, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο τα εξοπλιστικά προγράμματα εκσυγχρονισμού των πολεμικών αεροσκαφών F-16, την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με δύο γαλλικές φρεγάτες και την προμήθεια υλικών για τα γαλλικά αεροσκάφη Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, που είχε συζητηθεί σε ένα αρχικό στάδιο και κατά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, αφορά συνολικά 85 μαχητικά, τα πιο σύγχρονα από όσα διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Η πρόταση που έχει γίνει από την αμερικανική πλευρά έχει κόστος 1,1 δισ. ευρώ και οι ημερομηνίες πιέζουν, καθώς έχει ζητηθεί απάντηση μέχρι τις 30 Απριλίου. Αναμένεται δε το πρώτο F-16 που θα περάσει από το πρόγραμμα αναβάθμισης να παραδοθεί το 2021.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με δύο γαλλικές φρεγάτες Fremm μέσω προγράμματος χρονομίσθωσης. Για το θέμα αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη εβδομάδα. Η Αθήνα, δεδομένης της πίεσης που ασκείται στο Αιγαίο, επιθυμεί την ένταξη των δύο φρεγατών στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού το συντομότερο δυνατόν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι μέσα στο καλοκαίρι οι δύο φρεγάτες να έχουν έρθει. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο από αυτό, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες.

Πάντως, η μόνη απόφαση που έλαβε χθες το ΚΥΣΕΑ αφορά την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την τεχνική υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27 και αναμένεται η συζήτηση να συνεχισθεί σε νέα συνεδρίαση, προ της 30ής Απριλίου.

Απάντηση στον Ερντογάν

Aπό το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε χθες στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενο» το σκέλος εκείνο των δηλώσεων όπου ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη και αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. «Θα πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις δικαιοκρατικές επιταγές», υπογράμμισε, απαντώντας στο πλαίσιο αμφισβητήσεων που η Αγκυρα εμφατικά επαναφέρει το τελευταίο διάστημα. Οσον αφορά το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών, ο πρωθυπουργός τόνισε, σε σχέση πάντοτε με τις δηλώσεις Ερντογάν, ότι «οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο». Και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στη διακηρυγμένη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου και, στο πλαίσιο αυτό, «αναμένουμε τη συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του κράτους δικαίου και απορρίπτουμε ταυτόχρονα με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο απαράδεκτες προϋποθέσεις και απαράδεκτους συμψηφισμούς».

Ο Κουβέλης διαψεύδει τα περί βίντεο

Μήνυμα με προφανή αποδέκτη την Αγκυρα απηύθυνε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, από τη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα, όπου παρέστη σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό του προστάτη του Στρατού Ξηράς, Αγίου Γεωργίου. «Επιθυμούμε την ειρήνη, εργαζόμαστε για την ειρήνη και θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την ειρήνη, αλλά δεν θα πρέπει να τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει ούτε ένα χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης ανέφερε χθες (ρ/σ 24/7) ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει βίντεο που να δείχνει Τούρκους στρατιώτες να κατεβάζουν την ελληνική σημαία από βραχονησίδες στο Αιγαίο. Ο κ. Κουβέλης απάντησε σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του Γιγκίτ Μπουλούτ, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε σε δηλώσεις του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «ο τουρκικός στρατός μάζεψε μέσα σε μία νύχτα όλες τις σημαίες που είχαν υψωθεί σε αμφισβητούμενες βραχονησίδες». Ισχυρίσθηκε, επίσης, ότι η σχετική επιχείρηση αποτυπώθηκε σε βίντεο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στην ελληνική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή