Προσφυγικό: «Ανοίγω τη βρύση του κήπου και πλένονται…»

Προσφυγικό: «Ανοίγω τη βρύση του κήπου και πλένονται…»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των μεταναστευτικών αφίξεων έχει επιδράσει άμεσα στη ζωή των ανθρώπων στα σύνορα, όπως και στα νησιά.

«Κάθε μέρα, τι κάθε μέρα δηλαδή, κάθε ώρα, συνέχεια περνάνε άνθρωποι από εδώ. Αν είμαι στην αυλή, με πλησιάζουν και μου ζητάνε νερό ή λίγο ψωμί. Ανοίγω τη βρύση του κήπου και πλένονται. Είναι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι με μικρά παιδιά στην αγκαλιά. Ησυχοι, δεν δημιουργούν προβλήματα. Παίρνουν το λεωφορείο ή το τρένο, αλλά αυτές τις ημέρες έχει χαλάσει από τις πλημμύρες, και φεύγουν», διηγείται ο κ. Γιώργος Φουντούκας στην «Κ». Το σπίτι του βρίσκεται στο χωριό Πραγγί Διδυμοτείχου και απέχει μόνο 10-20 μέτρα από τις ράγες του τρένου. Ετσι έχει το «προνόμιο» να βλέπει συνέχεια τις ομάδες των ανθρώπων που φτάνουν καθημερινά να περνούν. «Δε θέλουν να μείνουν, βιάζονται να συνεχίσουν τον δρόμο τους. Και όταν καμιά φορά πηγαίνω βόλτα κατά μήκος του ποταμού, βλέπω δεκάδες παρατημένες πλαστικές βάρκες», διηγείται.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Πυθίου Χάρης Θεοχαρίδης περιγράφει μια διαφορετική πλευρά της κατάστασης καθώς ο ίδιος έπεσε θύμα κλοπής. «Τα ξημερώματα μου έκλεψαν το αυτοκίνητο και το βρήκα λίγες ώρες μετά παρατημένο στην Εγνατία στην Κομοτηνή. Το άφησαν μόλις τελείωσε η βενζίνη», λέει εξοργισμένος. Προσθέτει ότι η αστυνομία βρήκε εντός του αυτοκινήτου στοιχεία που αποδεικνύουν ότι εκλάπη από μετανάστες. Προσθέτει μάλιστα ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε και αυξήθηκαν οι ροές από τον Εβρο, σημειώνονται συνέχεια κλοπές και ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα. «Ολοι που έρχονται λένε ότι είναι Σύροι αλλά δεν μπορείς να το εξακριβώσεις γιατί δεν έχουν χαρτιά. Πολλοί είναι ήσυχοι, αλλά ανάμεσά τους σαφώς υπάρχουν και παραβατικά στοιχεία», συμπληρώνει.

Επεισόδια συμβαίνουν συχνότερα σε σημεία όπου δεν υπάρχουν μόνιμες οργανωμένες δομές ή όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ κακές όπως π.χ. στη Μόρια στη Λέσβο, όπου επεισόδια ξεσπούν κάθε φορά που ανακοινώνεται ότι προχωρούν οι διαδικασίες για συγκεκριμένες εθνικές ομάδες, όπως οι Σύροι, ή ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οι «ευάλωτοι».

Εντός των hotspots και των κέντρων φιλοξενίας «οι καβγάδες και οι διενέξεις είναι καθημερινό φαινόμενο», εξηγούν οι υπεύθυνοι των καταυλισμών παντού, σε νησιά και ενδοχώρα, «όμως τις περισσότερες φορές παρεμβαίνουν οι πιο ψύχραιμοι. Αλλες φορές έχουμε τα γνωστά επεισόδια εντός του καταυλισμού», αναφέρουν.

Οσα συνέβησαν προχθές στη Μυτιλήνη αποδεικνύουν ότι η διαρκής ένταση είναι το πλέον πρόσφορο έδαφος για ακραίες αντιδράσεις.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς ζητεί από την κυβέρνηση «να εγγυηθεί τη δημόσια τάξη, να διαχειριστεί επιτέλους αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα με άμεσο διαχωρισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και να επιβάλει τη νομιμότητα σε όλους τους τομείς χωρίς να αφήνει περιθώρια δράσης σε ακραίες ομάδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή