Σε ετοιμότητα ο ΑΔΜΗΕ για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ετοιμότητα ο ΑΔΜΗΕ για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες διακοπές ρεύματος από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ στο νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ στην Κρήτη, όταν ο ΔΕΔΔΗΕ ως διαχειριστής του νησιωτικού συστήματος αποφάσισε να προχωρήσει σε προγραμματισμένες ωριαίες διακοπές για το χρονικό διάστημα από τις 8 έως τις 10 το βράδυ, προκειμένου να αποφευχθεί γενική συσκότιση. Στην υπόλοιπη χώρα δεν υπήρξαν προβλήματα, καθώς αφενός η ζήτηση κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα αφετέρου ο ΑΔΜΗΕ ενίσχυσε την παραγωγή των υδροηλεκτρικών, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών.

Ο μηχανισμός του ΑΔΜΗΕ που φέρει την ευθύνη για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, παραμένει σε ετοιμότητα. Ανησυχίες εκφράζονται για τη σημερινή ημέρα σε περίπτωση που η ΓΕΝΟΠ βγάλει από το σύστημα έστω μία ακόμη μονάδα της ΔΕΗ, καθώς αναμένεται αύξηση της ζήτησης και βρίσκεται εκτός λειτουργίας μία ιδιωτική μονάδα φυσικού αερίου για προγραμματισμένη συντήρηση, ενώ δεν μπορεί να γίνει σαφή πρόβλεψη για την παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Η ζήτηση αναμένεται σήμερα στα 6.400 έναντι 6.200 μεγαβάτ χθες και για την κάλυψή της σε περίπτωση προβλήματος επάρκειας ο ΑΔΜΗΕ θα θέσει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα με πρώτο τη διακοψιμότητα, την απελευθέρωση δηλαδή φορτίων από την ενεργοβόρο βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος, σε κάθε περίπτωση, του διαχειριστή είναι η αποφυγή ενός γενικευμένου μπλακ άουτ και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται οι περιορισμένες και εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποεπένδυση στη Βουλή χθες κυριάρχησαν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών και των τοπικών παραγόντων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, οι οποίες υποχρέωσαν τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να αναλάβει δέσμευση τόσο για βελτιώσεις στο θέμα των εργασιακών όσο και για την τηλεθέρμανση και το λιγνιτόσημο. Ως προς τα εργασιακά τόνισε ότι θα ισχύσουν οι προβλέψεις της συλλογικής σύμβασης, ενώ σχετικά με το λιγνιτόσημο δέχτηκε την πρόταση των ενεργειακών δήμων για ενίσχυση του σχετικού πόρου από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων στον βαθμό που «περισσεύουν» από την ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ, όπου, όπως είπε, πηγαίνει το 60%-70% των εσόδων. Σε ό,τι αφορά την τηλεθέρμανση τόνισε ότι θα προστεθεί ρητή διατύπωση που θα τη διασφαλίζει.

Επί των εργασιακών ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το τελικό νομοσχέδιο, είπε ο κ. Παναγιωτάκης, «δεν θα πρέπει να αφήνει κανένα παραθυράκι παρερμηνείας σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και συμπλήρωσε «έχω ήδη μιλήσει με τον υπουργό και θα πρέπει να υπάρξει μια ανάλογη διατύπωση στον νόμο, ώστε οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις νέες εταιρείες θα πρέπει να διέπονται από τον κανονισμό και από τις συλλογικές συμβάσεις της ΔΕΗ». Μέλημα της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, είναι να γίνει έγκαιρα η αποεπένδυση και να πετύχει η ΔΕΗ ένα εύλογο τίμημα, για το οποίο έθεσε δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να ολοκληρωθεί σύντομα ο ενεργειακός σχεδιασμός και η δεύτερη να στηριχτεί η λιγνιτική παραγωγή με πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος. Με την επίτευξη εύλογου τιμήματος συνέδεσε ο ίδιος την αποδοχή από πλευράς της ΔΕΗ της μεταφοράς των μονάδων που θα πωληθούν χωρίς τη μεταβίβαση δανειακών υποχρεώσεων. Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης δεν είναι ανταγωνιστική, ενώ για τη μονάδα 2 της Φλώρινας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να κατασκευαστεί εάν δεν τηρηθούν οι δύο όροι που προανέφερε, στέλνοντας εμμέσως ένα αρνητικό μήνυμα στους υποψήφιους επενδυτές. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η πρόβλεψη για περιορισμό της παραγωγής της μονάδας 5 της Μεγαλόπολης στα 500 MW από τα 800 ζημιώνει τη ΔΕΗ, ενώ σε δύο σημεία της ομιλίας του προχώρησε σε έμμεση αμφισβήτηση της λιγνιτικής μονάδας 5 της Πτολεμαΐδας που κατασκευάζει η ΔΕΗ. Ανέφερε, τέλος, ότι το κόστος της εποπτείας του διαγωνισμού έχει οριστεί από τη ΔΕΗ στα 25.000 ευρώ τον μήνα και ότι η ΔΕΗ έχει απευθυνθεί σε 17 οίκους για την ανάληψη του σχετικού έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή