Εφαρμογή νόμων της Ε.Ε. για μείωση ενεργειακού κόστους ζητεί ο ΣΕΒ

Εφαρμογή νόμων της Ε.Ε. για μείωση ενεργειακού κόστους ζητεί ο ΣΕΒ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου και την άμεση παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ώστε να προχωρήσουν τα μέτρα που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους στην ενεργοβόρο βιομηχανία από επιβαρύνσεις που συνδέονται με τους μηχανισμούς στήριξης των ΑΠΕ, ζητεί η επιτροπή ενέργειας του ΣΕΒ. Με επιστολή προς τον κ. Σταθάκη που υπογράφουν οι πρόεδροι της επιτροπής ενέργειας, Ευάγγελος Μυτιληναίος και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, εστιάζουν στο μέτρο της αντιστάθμισης που χρήζει αναθεώρησης λόγω της αύξησης του κόστους CO2, της καθυστέρησης στην εφαρμογή ενός σχεδίου προσαρμογής με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. και στην κατάργηση του περίφημου τέλους προμηθευτή, σε εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς.

Η επιτροπή ενέργειας του ΣΕΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και ζητεί άμεσα ενημέρωση από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη για την πορεία έγκρισης του σχεδίου προσαρμογής με τις κατευθυντήριες γραμμές, που παραμένει επί μακρόν σε εκκρεμότητα. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος θεσπίστηκαν για να προστατέψουν την ενεργοβόρο ευρωπαϊκή βιομηχανία από επιβαρύνσεις που συνδέονται με την εφαρμογή μηχανισμών στήριξης των ΑΠΕ και τέθηκαν σε ισχύ από το 2014.

Το υπουργείο Ενέργειας διαπραγματεύεται μέχρι σήμερα το σχέδιο προσαρμογής της χώρας με το καθεστώς των κατευθυντηρίων γραμμών με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή προς τον κ. Σταθάκη, «να ελλοχεύει ο καταλυτικός κίνδυνος να βρεθεί η ελληνική βιομηχανία εκτεθειμένη λόγω καθυστερημένης εφαρμογής του σχεδίου προσαρμογής, ιδίως εφόσον παρέλθουν οι προβλεπόμενες στις κατευθυντήριες γραμμές προθεσμίες».

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 για την ενεργοβόρο βιομηχανία που εφάρμοσε και η Ελλάδα για πρώτη φορά το 2014, η επιτροπή ενέργειας του ΣΕΒ επισημαίνει την ανάγκη αναπροσαρμογής των παραδοχών που έχουν ληφθεί υπ’ όψιν, καθώς η αύξηση των εκπομπών CO2 και ταυτόχρονα η μεθοδολογία μετακύλισης αυτού του κόστους που εφαρμόζει η ΔΕΗ περιορίζουν τα επίπεδα αντιστάθμισης πολύ κάτω από το 80% που προβλέπει η ενωσιακή νομοθεσία και υπό προϋποθέσεις ακόμη και σε επίπεδα μόλις 50%-60%.

Το τρίτο, τέλος, θέμα που θέτει στην επιστολή της η επιτροπή ενέργειας του ΣΕΒ αφορά τη χρέωση προμηθευτή και η παρέμβαση γίνεται ενόψει της αναμενόμενης νομοθετικής ρύθμισης από το ΥΠΕΝ. «Οι συνθήκες ευνοούν την πλήρη και ολοσχερή κατάργηση της εν λόγω χρέωσης, χωρίς μάλιστα να απαιτείται καμία αναπροσαρμογή στο ΕΤΜΕΑΡ», αναφέρει η επιστολή, δεδομένου του σημαντικού πλεονάσματος του λογαριασμού ΑΠΕ, και επισημαίνει την υποχρέωση της χώρας έναντι των πιστωτών για την κατάργησή του από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή