Αναζητούν τον αντι-Ερντογάν

Αναζητούν τον αντι-Ερντογάν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές-εξπρές που προκήρυξε ο Ταγίπ Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου υποχρεώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε εντατικές διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση συμμαχιών. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει, λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος το περασμένο Σάββατο διακινδύνευσε την πρόβλεψη ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα χάσει τις εκλογές και ότι οι πολίτες θα προτιμήσουν, σε ποσοστό της τάξεως του 60%, «τη δημοκρατία από τη δικτατορία».

Χθες, ο αρχηγός του κεμαλικού κόμματος CHP είχε συνάντηση με τον Τεμέλ Καραμολάογλου, επικεφαλής του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet), ενός ισλαμικού, συντηρητικού κόμματος, το οποίο από ιδεολογική άποψη βρίσκεται κοντά στο κυβερνών ΑΚΡ, αλλά στο πολιτικό επίπεδο συγκρούεται με τον Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές ενιαίου μετώπου της αντιπολίτευσης τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το τέλος της συνάντησής τους, οι δύο άνδρες απέφυγαν να δεσμευθούν για το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Ερντογάν ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνιδρυτής του ΑΚΡ Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Το σενάριο περί πιθανής υποψηφιότητας Γκιουλ αποτελεί προσφιλές θέμα των δημοσιογράφων στην Τουρκία. Μετριοπαθής ισλαμιστής, χωρίς το χάρισμα του Ερντογάν, ο Γκιουλ αποξενώθηκε από τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας του, το 2014. Δεν είναι, όμως, σαφές κατά πόσον θα τολμούσε να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με το μέχρι χθες κόμμα του.

Μέχρι στιγμής, η πιο ισχυρή προσωπικότητα του αντιερντογανικού χώρου που έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία είναι η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ. Προερχόμενη από το εθνικιστικό ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμμάχου του Ερντογάν, η Ακσενέρ διαχώρισε τη θέση της και δημιούργησε το δικό της «Καλό Κόμμα» (iYi) τον περασμένο Δεκέμβριο. Μέχρι προχθές, η συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ήταν αμφίβολη, λόγω των πολύπλοκων περιορισμών που θέτει το σύνταγμα στα νέα κόμματα. Ωστόσο, την Κυριακή ο Κιλιτσντάρογλου «χάρισε» 15 βουλευτές του CHP στην Ακσενέρ, έτσι ώστε το iYi να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα 20 και πλέον βουλευτών και να παρακάμψει τα νομικά κωλύματα. Εκπρόσωπος Τύπου του CHP κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι αυτή η θεαματική χειρονομία δημοκρατικής αλληλεγγύης δεν προδικάζει υποστήριξη της Ακσενέρ στην προεδρική αναμέτρηση.

Τέλος, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι εργοδότες δεν πρέπει να του ασκούν κριτική για την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αφού επωφελούνται και οι ίδιοι με την αναστολή του απεργιακού δικαιώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή