Μουσεία αφιερωμένα στους πιστούς μας φίλους, τους σκύλους

Μουσεία αφιερωμένα στους πιστούς μας φίλους, τους σκύλους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεκαετία του 1990 ο ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ ήταν τόσο ερωτευμένος με τα σκυλάκια ντάξχουντ, τον Στάνλεϊ και την Μπούντζι, που τα απαθανάτισε στους πίνακές του και έγραψε γι’ αυτά ένα βιβλίο. Οποιοσδήποτε αγαπά τα ντάξχουντ όσο και ο ζωγράφος μπορεί να επισκεφθεί το πρώτο μουσείο της αγαπημένης του ράτσας.

Το μουσείο Ντάκελ άνοιξε στις αρχές Απριλίου στο Πασάου της Γερμανίας. Πρόκειται για μια έκθεση από αναμνηστικά για ντάξχουντ με μια συλλογή από 4.500 ζωγραφικούς πίνακες, βιβλία, αγάλματα και πορσελάνες αφιερωμένα στο βαυαρέζικο «σκυλί-λουκάνικο».Είναι μόνο ένα από τα αρκετά νέα μουσεία που είναι αφιερωμένα στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Στις αρχές του επόμενου χρόνου πρόκειται να ανοίξει τις θύρες του και το μουσείο της Αμερικανικής Κυνολογικής Λέσχης στην πόλη της Νέας Υόρκης, έτσι ώστε να συμπέσει με την έκθεση του Κυνολογικού Ομίλου Ουεστμίνστερ.

Οπως και το Μουσείο του Σκύλου, έτσι και το μουσείο Ντάκελ δημιουργήθηκε από την αγάπη των ιδρυτών τους για τους τετράποδους φίλους τους. «Κανένα άλλο σκυλί στον κόσμο δεν απολαμβάνει τη δημοφιλία και την αναγνώρισή του ως το σύμβολο της Βαυαρίας», εξηγεί ο Σέπι Κιούμπλμπεκ, ένας από τους ιδρυτές του μουσείου Ντάκελ.

Τα σκυλιά είχαν από καιρό τη θέση τους στον κόσμο της τέχνης, από τη σκυλίσια μούμια που εκτίθεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο μέχρι το Μανχάταν, όπου ο «Σκύλος Μπαλόνι» του Τζεφ Κουνς δημοπρατήθηκε έναντι 58,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του Christie’s το 2013. Παρακάτω ακολουθούν κάποια από τα μουσεία που είναι αφιερωμένα στους τετράποδους φίλους μας.

• Μουσείο Ντάκελ, Πασάου Γερμανία. Ο Σέπι Κιούμπλμπεκ και ο Ολιβερ Στορζ συγκέντρωναν αναμνηστικά για ντάξχουντς επί 25 χρόνια. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν πολλά βιβλία, σχέδια και πορσελάνινες φιγούρες. Το πιο αξιοσημείωτο έκθεμα είναι και μια λούτρινη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου του 1972.

• Μουσείο του Σκύλου. Του χρόνου το Μουσείο του Σκύλου, της Αμερικανικής Κυνολογικής Λέσχης, θα μεταστεγαστεί στο Μίνταουν του Μανχάταν. Η έκθεση περιλαμβάνει 700 έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων πίνακες, πορσελάνες και αγάλματα.

• Μουσείο Μπάριλαντ των σκύλων του Αγίου Βερνάρδου, Ματινί, Ελβετία. Οι μοναχοί αναπαρήγαν σκύλους του Αγίου Βερνάρδου στα τέλη του 17ου αιώνα για εργασία και για να βοηθούν τους ταξιδιώτες που αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

• Μουσείο Κολάρων Σκύλων, κάστρο του Λιντς, Κεντ, Βρετανία. Το 1977 η Γκέρτρουντ Χαν δώρισε μια συλλογή από 60 κολάρα σκύλων στο ίδρυμα του κάστρου του Λιντς. Αποτελούν το επίκεντρο μιας έκθεσης που περιλαμβάνει περισσότερα από 130 σπάνια κολάρα από τα τέλη του 15ου αιώνα έως τον 19ο αιώνα. Το παλιότερο είναι ένα σιδερένιο κολάρο ενός ισπανικού μάστιφ, που φοριέται για να προστατεύει τα σκυλιά από τις αρκούδες και τους λύκους που περιδιάβαζαν στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή