Στο Προεδρικό Μέγαρο εορτάστηκε η επέτειος των 70 ετών από τη θέσπιση του προγράμματος Fulbright

Στο Προεδρικό Μέγαρο εορτάστηκε η επέτειος των 70 ετών από τη θέσπιση του προγράμματος Fulbright

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν ένα θέαμα ευχάριστο και δροσερό. Δίπλα στον ολάνθιστο Εθνικό Κήπο και στους Εύζωνες, δεκάδες Ελληνες και Αμερικανοί υπότροφοι του Ιδρύματος Fulbright κατηφόρισαν εχθές το μεσημέρι για να μπουν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους περίμενε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για μια ξεχωριστή περίσταση εορτασμού.

Δεν ήταν άλλη από τη συμπλήρωση των 70 ετών από την ημέρα που υπεγράφη στην Αθήνα η συμφωνία που θέσπισε το πρόγραμμα Fulbright, για τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές ανάμεσα στη χώρα μας και τις ΗΠΑ. Εκτοτε 5.500 Ελληνες, Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί –επιστήμονες, καθηγητές, καλλιτέχνες και βέβαια φοιτητές– έχουν επωφεληθεί από την πρωτοβουλία που έχει αφήσει το χνάρι της στη διεθνή ιστορία της εκπαίδευσης για τον 20ό αιώνα.

Εμπνευστής του εγχειρήματος, ο γερουσιαστής Φουλμπράιτ. «Η εκπαίδευση είναι μια αργή αλλά ισχυρή δύναμη. Μπορεί να μην έχει τόσο γρήγορα αποτελέσματα ώστε να μας σώσει από μια καταστροφή, ωστόσο είναι η πιο κατάλληλη για τον σκοπό αυτό και έτσι δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο αλλά στο επίκεντρο των διεθνών σχέσεων». Αυτή η ρήση του μαρτυρούσε ένα πρωτοπόρο μυαλό που είχε συλλάβει τη σημασία της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής διπλωματίας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο εορτάστηκε η επέτειος των 70 ετών από τη θέσπιση του προγράμματος Fulbright-1

Αριστερά, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος για τις δύο χώρες. Δεξιά, ο οικοδεσπότης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μίλησε για τη σημασία των εκπαιδευτικών ανταλλαγών ως πυλώνα της ειρήνης.

Παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου και παλαιών πρέσβεων, ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Το Ιδρυμα Fulbright ηγείται του μεγαλύτερου προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών παγκοσμίως, δραστηριοποιούμενο σε περισσότερες από 155 χώρες. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για έναν παγκόσμιων διαστάσεων οργανισμό, με κορυφαία συμβολή διεθνώς στην προαγωγή της επιστήμης και του πολιτισμού». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέθεσε πως το πρόγραμμα ξεκίνησε σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα σπαρασσόταν από την εμφύλια σύγκρουση και πως η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία βοήθησε πολύ την Ελλάδα.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε: «Το γεγονός ότι το Fulbright της Ελλάδας είναι το παλαιότερο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και το δεύτερο παλαιότερο παγκοσμίως αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν και οι δύο χώρες μας στην Παιδεία. Επίσης είναι δηλωτικό της διμερούς προσέγγισης που ακολουθούμε και οι δύο χώρες, προκειμένου να προαγάγουμε και να προασπίσουμε τα συμφέροντα των δύο κρατών μας. Σε αυτές τις επτά δεκαετίες το πρόγραμμα Fulbright μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα η μία χώρα την άλλη και ταυτοχρόνως να εμπλουτίσουμε την ευρύτερη αντίληψή μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει».

Ακολούθησε η Αρτεμις Ζενέτου που εδώ και πολλά χρόνια ηγείται με δυναμισμό του ιδρύματος στην Ελλάδα: «Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια, Παρασκευή 23 Απριλίου του 1948, υπεγράφη συμφωνία που θέσπισε το πρόγραμμα Fulbright. Το 1978, στην 30ή επέτειο, ο γερουσιαστής Φουλμπράιτ συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο. Ηταν η πρώτη και μοναδική επίσκεψη. Μετά από επτά δεκαετίες, μας κάνετε την εξαιρετική τιμή να δεχθείτε την οικογένεια του Fulbright στο Προεδρικό Μέγαρο», είπε απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και συνέχισε: «Με την πάροδο των ετών, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Fulbright αυξάνονται, διαφοροποιούνται και προσαρμόζονται ώστε να ανταποκρίνονται πάντα στις ανάγκες της χώρας. Και το πιο σημαντικό: λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, γιατί τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στα άτομα που λαμβάνουν τις υποτροφίες, αλλά έχουν αντίκτυπο και στο ευρύτερο επαγγελματικό και επιστημονικό τους περιβάλλον. Θα ήθελα επίσης να τονίσω τη σημασία του Fulbright στην προώθηση της Ελλάδος και του ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική. Μέσα από τις υποτροφίες μας ο ελληνικός πολιτισμός, ο κινηματογράφος και γενικότερα οι τέχνες και πολλές άλλες επιστήμες ταξιδεύουν στην Αμερική. Εκτός από τις υποτροφίες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το Fulbright όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί και ως κέντρο πληροφοριών για σπουδές και προγράμματα στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα».

Φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο πέρασα μπροστά από το άγαλμα του Τρούμαν. Του προέδρου που υποστήριξε την πρωτοβουλία του Φουλμπράιτ, η οποία τόσο ωφέλησε τη χώρα μας. Κυρίως, εκείνους που δεν είχαν τα οικονομικά μέσα να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Και μελαγχόλησα με την άγνοια της Ιστορίας, από την οποία πάσχουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή