Ανησυχία στις αγορές λόγω αμερικανικών ομολόγων

Ανησυχία στις αγορές λόγω αμερικανικών ομολόγων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ και ο Dow Jones υποχωρούσε σημαντικά αργά χθες το βράδυ εμφανίζοντας απώλειες λίγο άνω του 2%, καθώς η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υπερέβη το ψυχολογικό όριο του 3% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2014. Η τιμή του πετρελαίου Brent υπερέβη τα 75 δολάρια το βαρέλι (βλέπε σελ. 32). Η άνοδος της απόδοσης των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων περιορίζει την όρεξη των επενδυτών για επενδύσεις με υψηλότερο ρίσκο όπως είναι οι μετοχές. «Είναι αυτή η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, μαζί με την αύξηση της ζήτησης, που συμβάλλει στην πρόσφατη άνοδο της απόδοσης των ομολόγων. Ωστόσο, αν συνεχιστεί σε υπερβολικό βαθμό, τότε θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί σαν βαρίδι για τα χρηματιστήρια, αν δηλαδή οι τιμές (του πετρελαίου) και μαζί οι αποδόσεις (των ομολόγων) αρχίσουν να κινούνται ακόμη ψηλότερα», ανέφερε ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets, σε ενημερωτικό σημείωμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε τελικά με πτώση 0,2%, παρόλο που σημείωνε κέρδη στην αρχή της συνεδρίασης. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με υποχώρηση 0,17%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,1%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,36% πάνω από το επίπεδο των 7.400 μονάδων για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Μεγάλες κερδισμένες της χθεσινής συνεδρίασης στο Λονδίνο ήταν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών και ο λόγος ήταν η προσωρινή ενίσχυση του πετρελαίου Brent πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 0,24% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το 1,2238. Ομοίως και η λίρα στερλίνα ενισχυόταν έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά 0,26%, με την ισοτιμία να απέχει ελάχιστα από το 1,40. Στη Wall Street ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,03%, κάτω από τις 24.000 μονάδες, εξαιτίας της ανόδου της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς αλλά και της υποχώρησης της μετοχής της 3M κατά 8,45%. Το γενικευμένο ξεπούλημα μετοχών συμπαρέσυρε και τον δείκτη S&P 500, ο οποίος αργά το βράδυ υποχωρούσε κατά 1,38%. Ο δε Nasdaq όδευε προς το χειρότερο κλείσιμό του από τις αρχές Απριλίου, υποχωρώντας χθες βράδυ κατά 1,73%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή