Προανακριτική για Novartis: «Παιχνίδια» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέχρι το τέλος

Προανακριτική για Novartis: «Παιχνίδια» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέχρι το τέλος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αιφνίδια επιλογή της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επικαλούμενη διαδικαστικούς λόγους, να ανακοινώσει διήμερη παράταση στην έγκριση του τελικού πορίσματος της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis, που ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα, πυροδότησε νέο κύκλο σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή. Το στοιχείο εκείνο που λειτούργησε ως αφορμή για το ξέσπασμα των συγκρούσεων είναι πως η ανακοίνωση της επιλογής για τη 48ωρη αναβολή έγινε εκ μέρους του προέδρου της επιτροπής Θ. Δρίτσα αφού είχαν δημοσιοποιηθεί τα πορίσματα των Ν.Δ. και ΔΗΣΥ.

Το επιχείρημα της πλειοψηφίας ήταν ότι τα πορίσματα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έπρεπε να τύχουν «πληρέστερης επιμέλειας, διόρθωσης και τελικού ελέγχου». Επειτα από αυτό, ο ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μ. Βορίδης σχολίασε: «Συνεχίζονται οι θλιβερές μεθοδεύσεις αυτής της υπόθεσης, που υποτίθεται ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο και κατέληξε το μόνο σκάνδαλο που υπάρχει να είναι η μεγαλύτερη σκευωρία σπίλωσης και δυσφήμισης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης». Λίγη ώρα αργότερα, δινόταν στη δημοσιότητα το κείμενο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και είχε δηλωθεί ότι χρειαζόταν πληρέστερη επιμέλεια, διόρθωση και τελικό έλεγχο, με τον κ. Δρίτσα μετά το τέλος της σύντομης συνεδρίασης μιλώντας με δημοσιογράφους να επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από χειρισμούς και επιλογές της πλειοψηφίας, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στα μέλη της αντιπολίτευσης, επικεντρώνοντας στην απουσία τους από τις συνεδριάσεις (ως γνωστόν, σύσσωμη η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τη συγκυβέρνηση, έχει αποχωρήσει). «Οταν φθάνουμε στο τελικό στάδιο και λείπουν τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, είναι κατάντια και προσβολή στο κύρος του Κοινοβουλίου. Είναι ανακριτές σύμφωνα με νόμο, Σύνταγμα, Κανονισμό. Είναι ανακριτές, φαντάζεστε ανακριτή να φεύγει από καθήκοντά του;» είπε.

Στο 11σέλιδο κείμενό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων επιλέγουν να επαναλάβουν ότι οι θέσεις τους «δεν έχουν συγκυριακή σκοπιμότητα» και αφού επιχειρηματολογούν περί την αναρμοδιότητα της Βουλής, σημειώνουν: «Η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια». Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού υπογραμμίζουν ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας η Επιτροπή «κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων», κάνουν λόγο για «σκευωρία, ψεύδη και ψευδομαρτυρίες». Ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) στο κείμενό του κάνει λόγο για εξαρχής μεθοδεύσεις εκ μέρους της πλειοψηφίας και για «ενορχηστρωμένη απόπειρα ηθικής και πολιτικής προσβολής των αναφερομένων προσώπων», ενώ σημειώνει: «Πρόκειται για απόφαση σκοπιμότητας, συγκάλυψης και πολιτικού χειρισμού της υπόθεσης που κατέληξε σε αυτό που η κοινή γνώμη ήδη αποκαλεί φιάσκο». «Συντρέχουν όλες οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης και την παραπομπή προσώπων ενώπιον της Δικαιοσύνης», υποστηρίζει η Χ.Α.

Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) αναφέρει: «Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η υπόθεση στην ουσία της, επικαλούμενη τη δήθεν αναρμοδιότητά της, είναι προσχηματική και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες».

Εως και τη λήξη της συνεδρίασης (8 μ.μ.) κείμενα δεν είχαν καταθέσει το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή