Επέτειος γενοκτονίας με πολιτικές εξελίξεις στην Αρμενία

Επέτειος γενοκτονίας με πολιτικές εξελίξεις στην Αρμενία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΕΒΑΝ. Τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων τίμησαν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας χθες, μόλις μία ημέρα μετά τη δραματική κορύφωση της πολυήμερης πολιτικής κρίσης με την παραίτηση του πρωθυπουργού Σερζ Σαρκισιάν. Παράλληλα, συλλυπητήρια «στα παιδιά και τα εγγόνια των Οθωμανών Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, επιμένοντας στην πάγια θέση της άρνησης της γενοκτονίας.

Στο Ερεβάν, η χθεσινή 103η επέτειος έναρξης των σφαγών μετατράπηκε σε ένα είδος διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, με τον 42χρονο Νικόλ Πασινιάν να τίθεται επικεφαλής πλήθους 10.000 ανθρώπων που όδευαν προς το μνημείο των θυμάτων κρατώντας σημαίες της χώρας και κραυγάζοντας από καιρού εις καιρόν το όνομά του. Ηταν η πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια που ο Σαρκισιάν απουσίαζε από τις τελετές μνήμης, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Καρέν Καραπετιάν να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο εν μέσω επισήμων, πριν φθάσει το πλήθος.

Ο 63χρονος Σαρκισιάν, πρόεδρος επί δύο πενταετίες, μεταπήδησε πριν από λίγους μήνες στην πρωθυπουργία, αφού πρώτα είχε φροντίσει να αυξηθούν οι εξουσίες του πρωθυπουργού. Το γεγονός πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις εναντίον της φτώχειας, της ολιγαρχικής νομής του πλούτου και της διαφθοράς. «Εκανα λάθος», δήλωσε ο Σαρκισιάν. «Στην παρούσα κατάσταση υπάρχουν αρκετές λύσεις, αλλά δεν θα διαλέξω καμία από αυτές», προσέθεσε. «Παραιτούμαι από την ηγεσία της χώρας και το αξίωμα του πρωθυπουργού της Αρμενίας».

O Σαρκισιάν ήταν στενός σύμμαχος της Μόσχας, ενώ το στίγμα του Πασινιάν δεν είναι σαφές. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την Αρμενία «εξαιρετικά σημαντική χώρα για τη Ρωσία», αλλά τόνισε ότι η κρίση είναι εσωτερικό ζήτημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή