ΣΥΡΙΖΑ: «Φουντώνουν» οι αντιδράσεις για αναδοχή

ΣΥΡΙΖΑ: «Φουντώνουν» οι αντιδράσεις για αναδοχή

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντηρητικά αντανακλαστικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποίησε η διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που αφορά τη δυνατότητα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Η κυβέρνηση βρίσκεται αίφνης αντιμέτωπη με ένα νέο μέτωπο στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται, μάλιστα, να αμφισβητήσει το έως τώρα θεωρούμενο ως βέβαιο προοδευτικό πρόσημό της και προκαλεί ενόχληση και εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αντιδράσεις μερίδας βουλευτών στην εν λόγω νομοθετική ρύθμιση ερμηνεύονται από κυβερνητικά στελέχη ως ένδειξη ανταπόκρισης των συγκεκριμένων βουλευτών σε συντηρητικές απόψεις της εκλογικής βάσης, με γνώμονα την ικανοποίηση των θέσεων της εκλογικής πελατείας. Οπως, μάλιστα, αναφέρει στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου, ορισμένοι από τους βουλευτές που έχουν εκφράσει διαφωνία, επικαλέστηκαν ακόμα και την αντίδραση της Εκκλησίας για να αιτιολογήσουν τη διαφοροποίησή τους.

Προκειμένου να «ζυμωθούν» οι διαφωνούντες και σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις, οι αρμόδιες υπουργοί, Θεανώ Φωτίου και Εφη Αχτσιόγλου, έδωσαν χθες διευκρινίσεις επί του νομοσχεδίου, χωρίς, ωστόσο, να επέλθει τελικά κοινός τόπος. Από την πλευρά τού υπουργείου, πάντως, επιμένουν ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει. Αρκετοί βουλευτές διατύπωσαν προβληματισμό για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν, γιατί, όπως είπαν, δεν προηγήθηκε της κατάθεσης του νομοσχεδίου ικανός εσωκομματικός διάλογος. Οι ενστάσεις που ακούστηκαν εστιάστηκαν σε ερωτήματα κατά πόσον η κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια τέτοια ρύθμιση. Πέραν της διαφωνίας που εκδηλώθηκε ήδη από προχθές από δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απευθύνθηκαν σχετικά στην κ. Φωτίου, ενώ κοινοποίησαν την πρόθεσή τους να στείλουν σχετική επιστολή και στον πρωθυπουργό, χθες κατατέθηκε νέα επιστολή, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Γεωργία Γεννιά, Γιώργος Ντζιμάνης και Γιάννης Καραγιάννης. Με την επιστολή ζητείται τροποποίηση της επίμαχης διάταξης, προκειμένου να δίδεται δυνατότητα αναδοχής μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια. Αναφέρεται, δε, ότι οι αντιδράσεις για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια είναι μεγάλες, καθώς «η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την τεκνοθεσία από ομόφυλα άτομα» και αναφέρεται ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί πρώτα η δυνατότητα σύναψης γάμου ομοφύλων και έπειτα να ανοίξει η συζήτηση για τη χορήγηση δικαιώματος τεκνοθεσίας.

Η κ. Αχτσιόγλου υπεραμύνθηκε σε δηλώσεις της (Ρ/Σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ) της νομοθετικής ρύθμισης, κάνοντας λόγο για αυτονόητη προοδευτική επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών «όπως έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση αυτή η κυβέρνηση να κάνει στο χρονικό διάστημα της θητείας της».

H Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Στο θέμα παρενέβη, χθες, με ανακοίνωσή της και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «θετική τομή για τα ελληνικά δεδομένα». Αναφορικά με τις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι βουλευτές δεσμεύονται από τις συνεδριακές αποφάσεις, αλλά και από τους αγώνες για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες». Στο πλαίσιο αυτό, οι νεολαίοι επιτίθενται στους διαφωνούντες, λέγοντας ότι «δεν νοείται να λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογικές τους πελατείες».

Τετραμερής στο Βουκουρέστι

Η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια το διήμερο 16-17 Μαΐου, συζητήθηκε χθες στην τετραμερή σύνοδο Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Σερβίας, στο Βουκουρέστι. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τετραμερούς ότι η Σύνοδος Κορυφής της Σόφιας ξαναπιάνει το νήμα της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία είχε τεθεί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στις πολλαπλές προκλήσεις αλλά και τις σημαντικές ευκαιρίες που, όπως υπογράμμισε, αναδεικνύονται στην περιοχή των Βαλκανίων κατά τη δεδομένη συγκυρία, μια περιοχή που, όπως υπενθύμισε, έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. «Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες», προσέθεσε. Είπε, επίσης, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που θεσμοθετείται η τετραμερής συνεργασία που έχει στόχο οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητες των λαών «και όχι με βάση τις στοχεύσεις και τις ατζέντες τρίτων».

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η επόμενη τετραμερής θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη Ιουνίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή