Στα 16 εκατ. η συνεισφορά των ανταγωνιστών του ΟΤΕ στο κόστος καθολικής υπηρεσίας

Στα 16 εκατ. η συνεισφορά των ανταγωνιστών του ΟΤΕ στο κόστος καθολικής υπηρεσίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καταβολή  συνολικού ποσού ύψους 16 εκατ. ευρώ προς τον ΟΤΕ θα πρέπει να προχωρήσουν όλοι οι ανταγωνιστές του. Το ποσό αυτό συνιστά το ύψος της συμμετοχής των ανταγωνιστών του ΟΤΕ στο συνολικό καθαρό κόστος παροχής της καθολικής υπηρεσίας στις τηλεπικοινωνίες για τα έτη 2010 και 2011. Το καθαρό συνολικό κόστος, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ανέρχεται σε 46,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 64% επιμερίζεται στον ΟΤΕ και το υπόλοιπο 36% στους ανταγωνιστές του (Vodafone, Wind κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, το κόστος της καθολικής υπηρεσίας επιμερίζεται ανάλογα με τον τζίρο που είχε ο κάθε πάροχος τη συγκεκριμένη χρονιά. Ετσι, στον όμιλο ΟΤΕ (ΟΤΕ, Cosmote, Maritel κ.λπ.) επιμερίζεται περίπου το 64% του συνολικού κόστους της υπηρεσίας, αντιστοιχώντας σε περίπου 30 εκατ. ευρώ για τα δύο έτη 2010-11. Στη Vodafone-Panafon, συμπεριλαμβανομένης της Hellas OnLine την οποία εξαγόρασε το 2013, επιμερίζεται περίπου το 20%, δηλαδή περίπου 9 εκατ. ευρώ. Στη Wind έχει επιμεριστεί περίπου το 12%, δηλαδή 5,5 εκατ. ευρώ για δύο έτη, στη Forthnet περίπου το 4%, δηλαδή 1,8 εκατ. ευρώ, στη Cyta το 1% κ.ο.κ.

Πρόβλημα για τον ΟΤΕ συνιστά το γεγονός ότι κόστος καθολικής υπηρεσίας έχει επιμεριστεί και σε τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις που έχουν πάψει να υπάρχουν, χωρίς όμως να υφίσταται διάδοχο σχήμα, όπως π.χ. ισχύει για τις Hellas OnLine και τις Αττικές Τηλεπικοινωνίες, οι οποίες απορροφήθηκαν από τη Vodafone. Σχεδόν μισό εκατ. ευρώ θα χάσει ο ΟΤΕ από τις εταιρείες On Telecoms, Vivodi και Algonet, οι οποίες χρεοκόπησαν. Η ΕΕΤΤ, παρόλο που γνώριζε το πρόβλημα, δεν φρόντισε να επιλύσει το θέμα.

Ολα τα κόστη παροχής καθολικής υπηρεσίας που θα επιμερίσει η ΕΕΤΤ οι πάροχοι πρέπει να καταθέσουν σε έναν λογαριασμό της επιτροπής. Στη συνέχεια το ποσό θα εμβαστεί στον ΟΤΕ. Είναι άγνωστο αν και το ποσό που αφορά τον ΟΤΕ θα καταβληθεί στον ίδιο λογαριασμό, πριν αυτό επιστρέψει πάλι στον ίδιο.

Σημειώνεται ότι από το τέλος το περασμένου έτους έχει ξεκινήσει και ο υπολογισμός του κόστους της καθολικής υπηρεσίας στις τηλεπικοινωνίες και για τα έτη 2012-16. Η ΕΕΤΤ έχει διενεργήσει σχετικό διαγωνισμό τον οποίο διεκδικούν τέσσερις επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν αναμένεται γρήγορα να ξεκινήσει εργασίες ο μειοδότης του έργου, δεδομένου ότι υφίστανται εντάσεις στον διαγωνισμό, μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Πάντως, το κόστος της καθολικής υπηρεσίας βαίνει μειούμενο στα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς η αγορά τηλεπικοινωνιών συρρικνώθηκε. Εκτιμάται ότι από το 2008 μέχρι και το 2017 έχει χάσει περίπου το 50% του μεγέθους της, εξαιτίας της ύφεσης αλλά και της μείωσης των χρεώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή