ΚΟΣΜΟΣ

Σύσταση σε Εβραίους να μην κυκλοφορούν δημοσίως με κιπά

REUTERS, ΑΠΕ

Ο επικεφαλής του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στη Γερμανία κάλεσε τους Εβραίους να αποφεύγουν να εμφανίζονται σε μεγάλες πόλεις της χώρας με κιπά δημοσίως και να επιλέγουν ένα καπελάκι μπέιζμπολ ή κάτι άλλο για να καλύπτουν το κεφάλι τους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ) στη Γερμανία συμβούλευσε όσους Εβραίους επισκέπτονται μεγαλουπόλεις στη χώρα να μη φορούν δημοσίως κιπά, το χαρακτηριστικό καπελάκι. Η σύσταση έγινε μετά την επίθεση που δέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα δύο νεαροί άνδρες, που κυκλοφορούσαν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας με κιπά. Στην επίθεση αυτή ένας 19χρονος Σύρος αιτών άσυλο είναι ο βασικός ύποπτος, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για έξαρση του αντισημιτισμού στη χώρα. Ο Γιόζεφ Σούστερ, επικεφαλής του ΚΙΣ στη Γερμανία, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι η χρήση κιπά είναι σωστή επί της αρχής, αλλά ότι ο ίδιος καλεί τους Εβραίους να αποφεύγουν να εμφανίζονται σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας με κιπά και να επιλέγουν ένα καπελάκι μπέιζμπολ ή κάτι άλλο για να καλύπτουν το κεφάλι τους αντ’ αυτού. Ο ίδιος είχε εκφράσει παρόμοιες απόψεις πριν από τρία χρόνια για όσους Εβραίους κυκλοφορούν σε περιοχές με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Ωστόσο, επέμεινε ότι ο αντισημιτισμός διευρύνεται και στις τάξεις άλλων κοινωνικών ομάδων, πλην μεταναστών.

Μόλις προχθές ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, μουσικός διευθυντής της μιας από τις δύο μεγάλες όπερες του Βερολίνου, ανακοίνωσε πως επιστρέφει τα μουσικά βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί στη Γερμανία επειδή τιμήθηκαν μ’αυτά και ράπερ οι στίχοι των οποίων θεωρούνται αντισημιτικοί. Ο Μπαρενμπόιμ, ο οποίος έχει τιμηθεί τα τελευταία χρόνια με πολλά απ’ αυτά τα βραβεία με την ονομασία ECHO, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ένα άλμπουμ μουσικής ραπ με κείμενα «καθαρά αντισημιτικά, μισογυνικά, ομοφοβικά και εν γένει περιφρονητικά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Κατά συνέπεια, ο Ισραηλινοαργεντινός μαέστρος και οι δύο ορχήστρες που διευθύνει, η Staatskapelle της Οπερας Staartsoper του Βερολίνου και η ορχήστρα «Δυτικό-Ανατολικό Ντιβάν», «αποφάσισαν να επιστρέψουν όλες τις διακρίσεις (τους)». «Τα εμπορικά συμφέροντα δεν πρέπει να υποκαθιστούν την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο Μπαρενμπόιμ. Η απονομή των βραβείων ECHO είναι η πιο φημισμένη τελετή μουσικών βραβείων στη Γερμανία και αφορά είδη που εκτείνονται από την κλασική μέχρι τη μουσική ποπ, περνώντας από την τζαζ. Τα βραβεία βασίζονται στην εμπορική επιτυχία των καλλιτεχνών. Από τις 12 Απριλίου, οπότε άρχισε η πολεμική, πολλοί απ’ αυτούς που τιμήθηκαν φέτος με τα βραβεία αυτά, τα επέστρεψαν για να καταγγείλουν το γεγονός ότι το βραβείο για τους καλύτερους καλλιτέχνες χιπ-χοπ της χρονιάς απονεμήθηκε στους ράπερ Kollegah και Φαρίντ Μπανγκ, οι οποίοι πούλησαν στη Γερμανία περισσότερα από 200.000 αντίτυπα του άλμπουμ τους «Νέος, βίαιος κι ωραίος 3». Ενα από τα τραγούδια τους, το «0815», στο οποίο οι δύο ράπερ συγκρίνονται με τους φυλακισμένους στο στρατόπεδο εξόντωσης του Αουσβιτς, προκάλεσε πολεμική σε μια χώρα που στοιχειώνεται από τα εγκλήματα των ναζί. Οι δύο τραγουδιστές απέρριψαν, πάντως, οποιαδήποτε κριτική για αντισημιτισμό.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ