ΕΛΛΑΔΑ

Με σουβλάκι και φραπέ στο Βερολίνο

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Ο Αντώνης και ο Νίκος συστήνουν στους Γερμανούς το σουβλάκι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ηλιόλουστες μέρες σαν και αυτές είναι σπάνιες στο Βερολίνο τον μήνα Απρίλιο. «Αν σήμερα δεν πας για έναν φραπέ, πότε θα πας;», λέει με νόημα η Στέλλα, Ελληνογερμανίδα, που ζει στην περιοχή Στέγκλιτς του Βερολίνου. Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αφού σε μικρή απόσταση από το σπίτι της βρίσκεται ένα υποκατάστημα του «Γρηγόρης- μικρογεύματα». «Εδώ έρχονται άλλοι για να περιορίσουν τον νόστο τους για την Ελλάδα και άλλοι για να μυηθούν στις ελληνικές συνήθειες», λέει γελώντας η ίδια, «δεν είναι μόνον ο κρύος καφές, που είναι άγνωστος στους Γερμανούς, αλλά και πολλά από τα σφολιατοειδή, όπως η τυρόπιτα». Το εν λόγω υποκατάστημα είναι μάλλον το πιο ήσυχο, αφού άλλα τρία της ίδιας αλυσίδας λειτουργούν σε ιδιαίτερα κεντρικά σημεία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η αρχή έγινε στα μέσα Νοεμβρίου 2015, στην καρδιά του πάλαι ποτέ Ανατολικού Βερολίνου, στην Αλεξάντερπλατς. Δύο χρόνια αργότερα, προστίθενται υποκαταστήματα στο Στέγκλιτς, στην τουριστική Φρίντριχστρασε και στο πολυπολιτισμικό Νόικελν.


 Ο συνοικιακός «Γρηγόρης» έχει γίνει στέκι για Ελληνες και Γερμανούς.

Της μύησης στον ελληνικό καφέ έπεται η γνωριμία με το ελληνικό σουβλάκι. Οπως προϊδεάζουν οι διαφημίσεις στο μετρό, δύο αδέλφια από την Ελλάδα, οι περίφημοι «Brothers», συστήνουν στη γερμανική πρωτεύουσα «the real greek street food». Σε ένα μοντέρνο κατάστημα, σε κεντρικό σημείο του Σένεμπεργκ, o Νίκος και ο Αντώνης προωθούν επάξια το πιο δημοφιλές ελληνικό σνακ. «Ανοίξαμε στις 26 Ιουνίου 2017, έχοντας πολυετή εμπειρία στη γαστρονομία, αλλά όχι στα ταχυφαγεία» εξηγεί στην «Κ» ο Νίκος Πλακίδας από την Καρδίτσα. «Στη Γερμανία οι καταναλωτές γνωρίζουν μόνον το τουρκικό ντονέρ» προσθέτει, «τα δύο προϊόντα, όμως, διαφέρουν αρκετά, το ελληνικό σουβλάκι έχει πίτα και κρέας, ενώ η πρώτη ύλη στο ντονέρ είναι ο κιμάς». Εξ ου και πολλοί ξένοι ενθουσιάζονται, όταν δοκιμάζουν για πρώτη φορά το ελληνικό... street food σε Πλάκα και Μοναστηράκι. «Εχουμε θαμώνες από όλο τον κόσμο, Ρώσους, Σέρβους, Αρμένιους κ.ά.». Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο αδέλφια είναι... ο τρόπος παραγγελίας. «Αλλοι παραγγέλνουν αθηναϊκά και άλλοι θεσσαλονικιώτικα», λέει γελώντας ο Νίκος, που απασχολεί περίπου επτά Ελληνες στην επιχείρησή του.

Νοσταλγοί των ανέμελων καλοκαιρινών διακοπών γεμίζουν καθημερινά τα τραπέζια του μεζεδοπωλείου «ΕΣΤΙΑ», που βρίσκεται στην ίδια συνοικία και λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2016. «Εχουμε μεγάλη προσέλευση το φθινόπωρο, μόλις έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης Τάσος Κουντουράς, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη γερμανική πρωτεύουσα. Στην εν λόγω μεσοαστική γειτονιά, που ανήκει στο πάλαι ποτέ Δυτικό Βερολίνο, η Ελλάδα αποτελεί ίσως τον νούμερο ένα ταξιδιωτικό προορισμό. «Είμαστε κάθε μέρα ανοικτά έως τα μεσάνυχτα, στα μισά τραπέζια κάθονται Ελληνες που ζουν εδώ, στα υπόλοιπα ξένοι», διευκρινίζει. Πέρα από τους Γερμανούς, πολλοί είναι και οι Ιταλοί που περνούν το κατώφλι της «ΕΣΤΙΑΣ». «Ο μουσακάς μας τους αρέσει πολύ!».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ