Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

«Ενα διδακτικό αφιέρωμα»

Κύριε διευθυντά
Μεγάλο το εθνικό ενδιαφέρον και η σημασία για τα περιεχόμενα του εξαιρετικού αφιερώματος της «Καθημερινής», Κυριακή 22.4.2018, για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μας ηγέτη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Συγχρόνως ισχυρή και η απορρέουσα διδαχή για το μέλλον της χώρας μας! Ενδιαφέροντα και τα ιστορικά στοιχεία και βαρύνουσες οι πολυσήμαντες τωρινές καταθέσεις και γνώμες πολύ έμπειρων ανθρώπων. Αξία έχουν και οι επιλεγμένες απεικονίσεις που περιέχονται στο αφιέρωμα. Μήπως θα μπορούσε άραγε να κυκλοφορήσει το περιεχόμενο του αφιερώματος και υπό μορφήν τεύχους, για να μείνει ιστορικά στις βιβλιοθήκες; Την προσοχή του αναγνώστη προσελκύουν ασφαλώς όλες οι δημοσιευόμενες ιστορικές φωτογραφίες αλλά οπωσδήποτε ιδιαίτερα εντυπωσιάζει η συνολική, η επιτυχής και η εμφανώς διδακτική καταγραφή της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας υπό τον μεγάλο ηγέτη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επιτρέψτε να σας συγχαρούμε για την έκδοση και να σας ευχαριστήσουμε για το απόκτημα αυτό. Ας γίνει φάρος και οδηγός για το μέλλον της πατρίδας μας. Αλλά και για τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις. Ασφαλώς το αξίζουμε, πιστεύω, εμείς οι Ελληνες.

Δημήτρης Αργυρόπουλος, Διπλ. Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος ΕΜΠ

Ο Κων. Καραμανλής για τον Χαρίλαο

Κύριε διευθυντά
Στα διάφορα άρθρα που τιμούν τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα ήθελα να προσθέσω και μια προσωπική εμπειρία, που είχα την τύχη να ζήσω.

Το 1982, σε μια γιορτή γενεθλίων, στο σπίτι μιας ανιψιάς του Κ. Κ., του είχαν πει ότι είχαν καλέσει και τον υπογράφοντα. Μόλις έφτασα, μου έσφιξε το χέρι και μου είπε, δύο φορές «Τον εκτιμώ πολύ τον θείο σου...»

Ψέλλισα ένα «Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε», αλλά αυτά που μου είπε, απλά και δωρικά όπως συνήθιζε, έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μου, όχι τόσο για τα καλά λόγια του, όσο γιατί επισφράγισαν μια πίστη μου...

Είναι ίδιον των μεγάλων ανδρών να εκτιμούν τους αντιπάλους τους, είτε στην πολιτική είτε στους πολέμους, είτε στην καθημερινή ζωή. Δηλαδή, μια νίκη σ' έναν αδύναμο αντίπαλο, τι βάρος έχει στην Ιστορία;

Η μητέρα μου, Αθηνά Φλωράκη-Λύκα, ήταν η μεγάλη αδελφή του Χαρίλαου.

Κωνσταντινος Λυκας

Περί ιχνηλασίας και διαφάνειας

Κύριε διευθυντά
Σε απάντηση άρθρου του συντάκτη σας κ. Π. Μανδραβέλη στην «Καθημερινή» της 21ης Απριλίου, με τον ατυχή τίτλο «Ρουσφέτια παντού...», επισημαίνουμε τα παρακάτω: Η Δράση Εθνικής Εμβέλειας υπό τον τίτλο «Διμερής Συνεργασία Ερευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας-Κίνας 2017-2019» υλοποιείται στο πλαίσιο της μακρόχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας και των εν ισχύι διμερών συμφωνιών της χώρας μας με την Κίνα και αφορά αμοιβαία προκήρυξη για την εκτέλεση κοινών ερευνητικών έργων στις δύο χώρες. Η δράση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕκ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.  Η υποβολή προτάσεων για την ελληνική πλευρά άρχισε στις 26/1/2018 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30ή/3/2018 και ώρα 16.00, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, την οποία διαχειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα έκλεισε από τον διαχειριστή του συστήματος την προκαθορισμένη ημέρα και ώρα σύμφωνα με την προκήρυξη της δράσης, ιχνηλατήθηκαν με ηλεκτρονικό τρόπο προτάσεις που δεν είχαν ολοκληρώσει την τελική υποβολή τους.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, υπεγράφη υπουργική απόφαση στις 16/4/2018 που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, για την εκ νέου ενεργοποίηση της πλατφόρμας στις 18/4/2018 και ώρες 9.00-17.00, για όσους χρήστες ήταν ήδη μέσα στο σύστημα σε φάση επεξεργασίας της πρότασής τους και δεν οριστικοποίησαν την ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεών τους. Είναι σαφές επομένως ότι:

• Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε «παράταση 16+2 ημερών στην υποβολή προτάσεων» και «πλεονέκτημα στους ασυνεπείς». Δεν υπήρξε τίποτα το «μυστηριώδες». Η όλη διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια και σε συνεργασία με την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού και με ανάρτηση στη Διαύγεια και στις ιστοσελίδες της ΓΓΕΤ, της ΕΥΔ-ΕΠΑΝΕΚ και του ΕΣΠΑ.

• Η τεχνική λύση που εδόθη αφορούσε φυσικά όλους όσοι ανεξαιρέτως αντιμετώπισαν τεχνικής φύσεως προβλήματα στην τελική υποβολή των προτάσεών τους.

Είναι προφανές ότι οι ισχυρισμοί περί «ρουσφετιών» και «κομματικού κράτους» είναι ανυπόστατοι. Η «γεμάτη κατανόηση ΓΓΕΤ» αντιμετώπισε ως ώφειλε το πρόβλημα με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, λαμβάνοντας υπόψη τον διακρατικό χαρακτήρα της πρόσκλησης. Ιδιαιτέρως δε, την υποχρέωση να μην αποκλειστούν από την αξιολόγηση που θα ακολουθήσει εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, για καθαρά τεχνικούς λόγους, προτάσεις οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί στην κινεζική πλευρά.

Δρ Π. Κυπριανιδου, Γενική Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας

«Τον Τρύφων, αλλά και τον Σόλων»

Κύριε διευθυντά
Εξαιρετικά εύστοχο και άκρως επίκαιρο το σχόλιο του κ. Βασίλη Αγγελικόπουλου (Υποβολείο, 15/4/18) «Ευχόμαστε στον κ. Τρύφων “σιδερένιος” στα νέα του καθήκοντα και πάντα άκλιτος», αναφερόμενο στην κατάργηση της γ΄ κλίσεως στα κύρια ονόματα και όχι μόνον. Ετσι, εκτός από τη χρήση άκλιτων ονομάτων (άγνοια ή εσκεμμένη ενέργεια;) όπως Κίμων, Σόλων, Κρίτων, Ξενοφών κ.ά., ακούγονται συχνά από τα ΜΜΕ οι εκφράσεις: με τον θεράπων(!) ιατρό, τον διευθύνων(!) σύμβουλο, επί κεφαλή (sic) της εταιρείας και άλλα ηχηρά παρόμοια. Η κακοποίηση αυτή της ελληνικής γλώσσας έχει προσλάβει, τον τελευταίο καιρό, τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο, απειλητικές διαστάσεις, δηλωτική μιας γενικότερης απαξίωσης της γλώσσας μας και, συνακόλουθα, ενός μεγάλου ελλείμματος παιδείας.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ., Ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Ο Ελλην ευεργέτης και ο σουλτάνος

Κύριε διευθυντά
Η έπαρση και η αμετροέπεια που φαίνεται να διακρίνει τον πρόεδρο της Τουρκίας, και θα έλεγα ακόμα μια τάση υποτίμησης των Ελλήνων, δεν συνάδει με τη συμπεριφορά των αυθεντικών σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι μετά το Χάτ-ι Χουμαγιούν του 1856, (μεταρρυθμιστικό διάταγμα) ανεγνώριζαν την μεγίστη συμβολή των Ελλήνων της αυτοκρατορίας στην κατεύθυνση να καταστεί ένα σύγχρονο κράτος.

Ετσι, όταν ο εκ Θράκης μεγαλοτραπεζίτης της Κωνσταντινουπόλεως και εθνικός ευεργέτης της Ελλάδος και «εξαίρετος της εθνικής εκπαιδεύσεως χορηγός» (Ζαρίφεια Διδασκαλεία), Γεώργιος Ζαρίφης (1807-1884), η τράπεζα του οποίου διεχειρίζετο το οθωμανικό χρέος, «επανακάμψας... εξ Ευρώπης, όπου διέμενεν επί τρία σχεδόν έτη, χάριν της υγείας του... ο σουλτάνος (Αβδούλ Χαμίτ) εξεδήλωσε τας προς τον επιστρέψαντα άνδρα αισθήματά του, μεθ’ όλης της ανατολικής διαχύσεως...»

Τον επεσκέφθησαν ακόμα και οι αυτοκρατορικοί πρίγκιπες οι οποίοι, εις ένδειξιν βαθυτάτου σεβασμού, «ησπάσθησαν την δεξιάν του». Και κλείνει η αθηναϊκή εφημερίδα ΑΙΩΝ της 8.6.1882, με το σχόλιο: «Υιοί Σουλτάνου ασπάζονται την δεξιάν έλληνος και να εκδίδεται επί τούτω αυτοκρατορικός ιραδές είναι βεβαίως εκ των γεγονότων άτινα ει τις προ τριάκοντα... ετών έλεγε ως γενησόμενα θα εξελαμβάνετο ως φρενοβλαβής.»

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ