Αριστοτελία Πελώνη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Το Κονκλάβιο (25/04/18)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακαλώ, μην εξανίστασθε. Δεν πουλάμε τις καλές...

Ο ουρανός στο κεφάλι

Τον ιστορικό μύθο για τα «χωριά Ποτέμκιν» μου θύμισε η επικείμενη επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος φθάνει απόψε στην Αθήνα. Οι προσόψεις των σπιτιών μεταλλάχθηκαν προκειμένου να αναπαριστούν χωριά στην Κριμαία, ώστε όταν η αυτοκράτειρα Αικατερίνη επισκέφθηκε την περιοχή, έμεινε απολύτως ικανοποιημένη με τις κτήσεις που είχαν ενσωματωθεί στην αυτοκρατορία. Δεν ξέρω αν κατ’ αντιστοιχίαν ο Γιούνκερ θα δει ευτυχισμένους «χωρικούς» (στα Ποτέμκιν ήταν μεταμφιεσμένοι στρατιώτες), στην περίπτωσή μας κυβερνητικούς βουλευτές, να τον χαιρετούν με χαρά. Αυτό που ξέρω είναι ότι για χάρη του υψηλού προσκεκλημένου από την Κομισιόν, με συνοπτικές διαδικασίες μαζεύονται οι μουσαμάδες και οτιδήποτε παραπέμπει σε μαστορέματα από την αίθουσα της Ολομέλειας, η οποία σημειώνω ότι δεν λειτουργεί (οι σχετικές εργασίες γίνονται στην αίθουσα της Γερουσίας). Λογικό, θα μου πείτε. Θυμίζω απλώς ότι ανακαινίζεται η οροφή της Ολομέλειας. Ελπίζω να μην τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.

Σαλόνια και λαϊκές

Μένω στον Γιούνκερ, ο οποίος αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος θα σπεύσει στο Περιστέρι, όπου πληροφορούμαι ότι θα συζητήσει με περίπου 800 εργαζομένους σε λαϊκές αγορές (!). Αυτό κι αν είναι άνοιγμα... Περιττό να προσθέσω, δε, ότι η βραδιά ισούται με δεκάδες επισκέψεις σε λαϊκές αγορές, αξία ανεκτίμητη.

Επίθεση ευγένειας

Η ευγένεια, ως γνωστόν, δεν κοστίζει τίποτα και αγοράζει τα πάντα. Δεν ξέρω αν στόχος του Νίκολα Ντιμιτρόφ ήταν να «αγοράσει» τη συμπάθεια του κοινού του, αν και δεν θα μου έκανε εντύπωση, αν κρίνω από την οργανωμένη επίθεση φιλίας που κάνουν οι Σκοπιανοί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όλους τους τελευταίους μήνες. Αλλά πληροφορούμαι ότι ήταν ιδιαιτέρως ευγενικός σε όλες τις αναφορές του για την Ελλάδα στη χθεσινή του παρέμβαση στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Ο Ντιμιτρόφ ήταν πολύ επιφυλακτικός και δεν αποκάλυψε τίποτα για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Αρκέστηκε να σημειώσει ότι επιδιώκεται μια λύση που «θα διαφοροποιεί τη Δημοκρατία της Μακεδονίας από την ελληνική περιοχή που λέγεται Μακεδονία». Παρών στην αίθουσα ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος και όχι μόνο. Ο μόνος Ελληνας βουλευτής που ρώτησε κάτι τον Ντιμιτρόφ ήταν η Νίνα Κασιμάτη, εξ ου και το παρακάμπτω. Μαθαίνω ότι ο Βενιζέλος στη συνέχεια συνάντησε τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, αλλά έχω την αίσθηση ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν για το ονοματολογικό είναι εκτός θέματος. Με απλά λόγια, δεν προοιωνίζονται άμεσες εξελίξεις.

Οι εξής δύο

Στο συνέδριο του ΣΕΒ πληροφορούμαι ότι βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Για να σας προλάβω, όχι, δεν παρέστη στην παρέμβαση Μητσοτάκη. Απλά ήταν ο δεύτερος –μετά τον Κυριάκο– πολιτικός αρχηγός που πέρασε από το συνέδριο.

Κουίζ

Ποια διαστημική παραίτηση αναμένεται να ανακοινωθεί οσονούπω;

Γεύμα για οκτώ

Λένε ότι η γιορτή κρατάει 40 μέρες. Κάπως έτσι, λίγες ώρες μετά την ονομαστική τους εορτή, οι Γιώργηδες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. μαζεύτηκαν χθες το μεσημέρι και συνέφαγαν για να γιορτάσουν στην «Αγορά» (πίσω απ’ το Χίλτον). Μαθαίνω ότι η ομήγυρη πλήρωσε ρεφενέ. Παρόντες οι Κουμουτσάκος, Βαγιωνάς, Βλάχος, Γεωργαντάς, Καρασμάνης, Κασαπίδης, Στύλιος και η Γεωργία Μαρτίνου. Δεν ήταν εκεί ο Κύρτσος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Οι οκτώ συζήτησαν την επικαιρότητα, αλλά και το «ανέκδοτο της ημέρας», όπως είπαν, που δεν είναι άλλο από τη «γελοιοποίηση» της κυβέρνησης με τις φρεγάτες Fremm. Είπαν, βέβαια, και ανέκδοτα, απ’ αυτά που βγάζουν γέλιο. Ωσεί παρών ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης, καθώς κάποια στιγμή που η συντροφιά μιλούσε περί ηλικίας, ο Κουμουτσάκος θυμήθηκε την απάντηση του Μολυβιάτη σε μια κυρία που του είχε πει κάτι του τύπου «μια χαρά σας βλέπω»: «Υπάρχουν τρεις ηλικίες: οι νέοι, οι μεσήλικες και οι μια χαρά σας βλέπω».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ