Ραντεβού στο… Στρατόπεδο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Σάββατα στο Στρατόπεδο Κόδρα και τις καθημερινές σε άλλες περιοχές της πόλης, οι Θεσσαλονικείς ψωνίζουν εκλεκτά βιολογικά προϊόντα από τις γύρω περιοχές – και όχι μόνο.

Η βιολογική αγορά του Σαββάτου στο Στρατόπεδο Κόδρα είναι μαζεμένη και τα έχει όλα. Έχει τα αυτονόητα, δηλαδή κηπευτικά, φρούτα και χόρτα, αλλά έχει και καλό ψωμί, κρασί, μέχρι και φύτρες από λαχανικά που καλλιεργεί ο Νίκος Ιωάννου. Η πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος, Χρυσούλα Σκορδίτη, μας εξηγεί πως, εκτός από τους παραγωγούς Μακεδονίας-Θράκης, σε αυτήν και στις άλλες βιολογικές αγορές της πόλης έρχονται και δύο «φιλοξενούμενοι» από τη Νότια Ελλάδα, για να εξυπηρετούν τους καταναλωτές με όσα δεν παράγει η περιοχή, όπως είναι οι μπανάνες και τα εσπεριδοειδή. Τα ξινά τα φέρνει από το Άργος ο Χρήστος Δασακλής. Θα βρείτε στον πάγκο του ωραία πορτοκάλια Μέρλιν. Στον πάγκο της προέδρου αυτή την εποχή θα βρείτε τα αφράτα λάχανα της Μακεδονίας, όμως το προϊόν για το οποίο όλοι την ξέρουν είναι τα πεπόνια της.

Για μπρόκολα θα πάτε στον πάγκο του Στέλιου Κελεσίδη και, αν αναζητάτε καρότα από παλιό ιδιοπαραγόμενο σπόρο, πατάτες και μήλα, θα κάνετε μια στάση στον πάγκο της οικογένειας Μπουκινά, που εδώ και 18 χρόνια καλλιεργούν τα κτήματά τους βιοδυναμικά. Αξίζει να συνομιλήσετε μαζί τους για τη γεωργία, τη διατροφή και τη φύση, είναι στοχοπροσηλωμένοι στην ποιότητα. Τα Σάββατα στο Στρατόπεδο Κόδρα έρχεται και ο Βασίλης Τάσιος με τον γιο του, Σταύρο. Με έδρα την Κρύα Βρύση, παράγουν κηπευτικά σε 200 στρέμματα και σε άλλα 8,5 θερμοκηπιακά. «Το σπανάκι και το μαρούλι που έχουν καλλιεργηθεί “σκεπασμένα” είναι πιο τρυφερά», υποστηρίζει και προτρέπει να τα προτιμάμε. Ο Σίμος Καλιμτζόγλου είναι άλλος ένας αξιόλογος παραγωγός και μεταποιητής. Καλλιεργεί παλιές ποικιλίες σιτηρών και με αλεύρι από τα στάρια του φτιάχνει ψωμί, κριτσίνια και μπισκότα. «Συνεργάζομαι με έναν πετρόμυλο για να βγάζω αλεύρι ολικής. Η πέτρα κόβει το σιτάρι χωρίς να ανεβάζει τη θερμοκρασία, που μπορεί να αλλοιώσει τα οργανοληπτικά, το παίρνω ατόφιο», εξηγεί. Πριν φύγετε, θυμηθείτε να πάρετε κι ένα μπουκάλι κρασί από τον Νίκο Καράτζιο. Πέντε ποικιλίες καλλιεργεί με φυσική λίπανση, που παίρνει από το κοπάδι που εκτρέφει ο αδερφός του. Εμφιαλώνει στο οινοποιείο του Λίγα στα Γιαννιτσά μόλις 10.000 φιάλες τον χρόνο, με το όνομα του γιου του, «Σιδέρης».

Βιολογικές αγορές στη Θεσσαλονίκη:

  • Βότση, Καλαμαριά κάθε Τετάρτη 
  • Νεάπολη, κάθε Πέμπτη
  • Περαία, Δήμος Θερμαϊκού κάθε Τρίτη
  • Στρατόπεδο Κόδρα κάθε Σάββατο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή