Απορρίφθηκε το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Απορρίφθηκε το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο αίτημα των δικηγόρων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης για επανεξέταση της κράτησης τους, απορρίφθηκε από το δικαστήριο που το εξέτασε.

Οι δικαστές έλαβαν την απόφαση με το σκεπτικό ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τα οποία αποφασίστηκε η προφυλάκιση τους.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι από τις αρχές Μαρτίου, αναμένοντας να κατατεθεί το κατηγορητήριο από τους εισαγγελείς.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέδεσε άμεσα την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά το αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες.

Παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα της Άγκυρας, η έκδοση των οκτώ στην Τουρκία έχει απαγορευθεί τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο, ενώ παράλληλα το ΣτΕ εξετάζει το αίτημα που έχουν καταθέσει για χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει προβεί σε κατηγορηματική απόρριψη κάθε πιθανότητας εξίσωσης και ανταλλαγής των οκτώ με τους δύο Έλληνες κρατούμενους, οι οποίοι κατέληξαν στα χέρια των τουρκικών αρχών, επειδή βρέθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο.

Η ΕΕ έχει καλέσει την Άγκυρα σε επίλυση του ζητήματος από κοινού με την Αθήνα, ενώ όπως η ελληνική πλευρά, έχει απορρίψει τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι οι δύο αξιωματικοί συνιστούσαν απειλή για την Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου στο Στρασβούργο, κυκλοφόρησε γραπτή δήλωση, με την οποία ζητείται να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή