Ιράν, εθνικισμός και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της ομιλίας Μακρόν στο Κογκρέσο

Ιράν, εθνικισμός και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της ομιλίας Μακρόν στο Κογκρέσο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η κλιματική αλλαγή, ο εθνικισμός  και η αμερικανογαλλική φιλία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, οι γερουσιαστές και οι βουλευτές του οποίου του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, χειροκροτώντας και επευφημώντας τον για περίπου τρία λεπτά κατά την είσοδο του στην αίθουσα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Γαλλίας – Ηνωμένων Πολιτειών, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για μία «πολύ ειδική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι Παρίσι και Ουάσιγκτον έχουν έναν άθραυστο δεσμό που βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες και μπορούν να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν την παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα.

Στη συνέχεια, καταφέρθηκε εναντίον του εθνικισμού και απομονωτισμού, ζητώντας από τις ΗΠΑ να επανεφεύρουν την «πολυπολιτισμικότητα» και προκαλώντας ακολούθως το θερμό χειροκρότημα του συνόλου των Αμερικανών κοινοβουλευτικών. Αναφερόμενος εμμέσως στις απόψεις απομονωτισμού που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Γάλλος ομόλογος του προέτρεψε τις ΗΠΑ να απορρίψουν τον εθνικισμό και να παραμείνουν δεσμευμένες στα παγκόσμια ιδεώδη της συνεργασίας ενώπιον της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι και υπό αυτές τις συνθήκες οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν τα ταυτοτικά τους χαρακτηριστικά.

«Δεν συμμερίζομαι τη λατρεία για νέες ισχυρότερες εξουσίες, την εγκατάλειψη της ελευθερίας και την ψευδαίσθηση του εθνικισμού», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. «Μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό, την απόσυρση και τον εθνικισμό, αυτή είναι μια επιλογή. Μπορούν να είναι δελεαστικά για εμάς ως μια προσωρινή θεραπεία για όλους τους φόβους. Αλλά το να κλείνουμε την πόρτα στον κόσμο, δεν θα σταματήσει την εξέλιξη του κόσμου», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, όσον αφορά τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης (JCPOA), o Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία δεν έχει κανέναν σκοπό να αποχωρήσει από αυτήν. «Η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη JCPOA, επειδή την υπογράψαμε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ωστόσο την πρόθεση του Παρισιού να εργαστεί για μια καλύτερη συμφωνία. «Μπορούμε να εργαστούμε για μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία», προσέθεσε, σημειώνοντας εμφατικά ότι «τo Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει πλανήτης Β» και απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προσφέρει στα παιδιά της «έναν πλανήτη όπου θα μπορούμε να κατοικούμε ακόμη σε 25 χρόνια».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι «σκοτώνουμε» τον πλανήτη, μολύνοντας τους ωκεανούς, μην κάνοντας τίποτα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να βρουν μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σημείωσε δε, ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ, κάποια στιγμή, θα ενταχθούν εκ νεόυ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την οποία ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος τον περασμένο Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή