«Παραδόθηκε» στις διεθνείς πιέσεις το Χ.Α.

«Παραδόθηκε» στις διεθνείς πιέσεις το Χ.Α.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδόθηκε στο διεθνές αρνητικό κλίμα το ελληνικό Χρηματιστήριο, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική του συνεδρίαση, με κύριους πρωταγωνιστές, για ακόμη μία φορά, τις τραπεζικές μετοχές αλλά και επιλεγμένα blue chips. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,39% στις 825,93 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ισχυρές απώλειες της τάξης του 2,38%, με τη «βουτιά» στις τραπεζικές μετοχές να κινείται από το 2,37% (Πειραιώς) έως το 3,98% (Εθνική).

Η εκτόξευση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 3% προκάλεσε για δεύτερη ημέρα κύμα αναταραχών στα διεθνή χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων, καθώς ενισχύει πλέον τις πιθανότητες η Fed να ακολουθήσει μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική.

Το κλίμα των διεθνών ρευστοποιήσεων παρέσυρε και το Χ.Α. το οποίο, ελλείψει σημαντικών καταλυτών, δεν έχει τη δύναμη αλλά και τα περιθώρια να αυτονομηθεί, κάτι που έχει αποδειχθεί σε όλα τα τελευταία «επεισόδια» διορθώσεων των παγκόσμιων αγορών. Με την επενδυτική διάθεση διεθνώς να έχει επιδεινωθεί, τα ξένα χαρτοφυλάκια επιλέγουν να απέχουν από το Χ.Α. ή να ρευστοποιούν, ειδικά τη στιγμή που έχει προηγηθεί ένα διάστημα σημαντικών κερδών – ειδικά στις τραπεζικές μετοχές. Με όλα τα σημαντικά θέματα γύρω από την Ελλάδα (αξιολόγηση, χρέος, έξοδος από το μνημόνιο) να παραμένουν ακόμη ανοικτά, η αβεβαιότητα διατηρείται στην ελληνική αγορά η οποία παραμένει ευάλωτη σε οποιαδήποτε εξωτερικά «σοκ».

Παρά τη θετική έκβαση των stress tests, είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές, ενώ το γεγονός ότι τα ξένα funds δεν προχωρούν σε κλείσιμο των short θέσεών τους αυξάνει ακόμη περισσότερο την επιφυλακτικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως τα funds, παρά το ράλι των ελληνικών τραπεζών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δεν… πτοήθηκαν και συνεχίζουν να δίνουν δυναμικό «παρών» με καθαρές αρνητικές θέσεις που φτάνουν συνολικά το 2,61% επί των μετοχών της Πειραιώς, το 0,81% της Alpha Bank, το 0,60% της Eurobank και το 0,70% της Εθνικής. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα ισχυρό «σήμα» για το Χ.Α. θα δοθεί όταν και αν οι «παίκτες» που ποντάρουν στην πτώση των τραπεζών υποχωρήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή