Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στην αμερικανική αγορά, λίγο πριν από το κλείσιμο, οι βασικοί δείκτες σημειώναν μικρές απώλειες. Κατά τις απογευματινές συναλλαγές στην αμερικανική αγορά διεκόπη η διαπραγμάτευση πέντε μετοχών, μεταξύ των οποίων των Αmazon και Alphabet (μητρικής της Google), λόγω τεχνικών προβλημάτων. Το ευρώ παρουσίασε κάμψη έναντι του δολαρίου στο 1,2173 δολάριο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες. Οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασαν το 3%, δημιουργώντας πιέσεις και στις αποδόσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Ωστόσο, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, οι επενδυτές έδειξαν αυτοσυγκράτηση και δεν υπήρξαν μαζικές πωλήσεις. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων χθες προσωρινά έφθασαν στο 0,655%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων, αν και αργότερα υποχώρησαν στο 0,63%. Η ΕΚΤ δεν θα λάβει κάποια σημαντική απόφαση σήμερα, αλλά οι αναλυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις του προέδρου της Μάριο Ντράγκι, αναφορικά με τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι επενδυτές χθες επηρεάστηκαν κυρίως από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και την εξασθένηση των τιμών των μετάλλων. Και αυτές οι εξελίξεις βάρυναν περισσότερο στη διαμόρφωση του κλίματος από τις ευνοϊκές ειδήσεις που προήλθαν από το πεδίο των επιχειρήσεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με κάμψη 0,8%, στα χαμηλότερά του επίπεδα από τις αρχές της εβδομάδας. Η τιμή της μετοχής του μεγάλου ομίλου ειδών πολυτελείας και υψηλής ραπτικής Kering έκλεισε με άνοδο 4,7%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε ανέλθει περαιτέρω σε επίπεδα-ρεκόρ. Ο λόγος ήταν ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ήταν εντυπωσιακά χάρις στην υψηλή ζήτηση για τσάντες και ρούχα του οίκου Gucci, που ανήκει στον όμιλο Kering.

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε χθες. Το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε 0,2% στα 67,82 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,62%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,57%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -1,02%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με πτώση 0,97%, ενώ, τέλος, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες της τάξεως του 0,26%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή