Επιμένει για την αναδοχή το Μαξίμου

Επιμένει για την αναδοχή το Μαξίμου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη βουλευτών από άλλα κόμματα πρόκειται να διεκδικήσει η κυβέρνηση για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για την τεκνοθεσία και την αναδοχή, δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν σημειωθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές που αφορούν τη δυνατότητα αναδοχής από ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Αυτή η ρύθμιση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τους κυβερνητικούς βουλευτές που διαφωνούν να υποστηρίζουν ότι ανοίγει τον δρόμο για αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και να ζητούν την τροποποίησή της.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή και δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν είναι δυνατόν να εισαχθεί καμία διάκριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού όταν πρόκειται για τη διαδικασία της αναδοχής», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος παρέπεμψε στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη και στην ευρωπαϊκή σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «θεμιτό» να γίνονται έντονες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα να εκδιώκουμε όποιον έχει διαφορετική άποψη, αλλά πρέπει να προσπαθούμε να πείσουμε όποιον έχει διαφορετική άποψη. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο όσον αφορά τους βουλευτές της κυβέρνησης όσο και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων». Οι διαφωνούντες βουλευτές, πάντως, επέλεξαν να μην τοποθετηθούν κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου.

Στη συνεδρίαση αυτή, πάντως, κατεγράφη η αναμενόμενη νέα διαφωνία του μικρού κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, προς νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Ποτάμι είναι η μόνη δύναμη της αντιπολίτευσης που τάχθηκε ευθέως υπέρ της επίμαχης διάταξης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες θετικές ψήφοι από τους ΑΝΕΛ (ανοιχτό φαίνεται να αφήνει το ενδεχόμενο ο κ. Αθ. Παπαχριστόπουλος) και από τη ΔΗΣΥ (στους κόλπους της οποίας επίσης καταγράφονται διαφωνίες) μοιάζει ικανό να «καλύψει» τις πιθανολογούμενες «διαρροές» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένων των εσωκομματικών προβλημάτων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου που εισηγείται και το σχέδιο νόμου, εμφανίστηκε σε ασυνήθιστα ήπιους τόνους απέναντι στην κριτική που δέχεται –και για το επίμαχο θέμα– από την αντιπολίτευση. Η κ. Φωτίου προέβαλε το ακόλουθο επιχείρημα προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις: «Η διάταξη για τους ανάδοχους γονείς που αφορά ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δεν μπορεί να συμπεριλάβει διάκριση για τα ομόφυλα εξ αυτών. Κάτι τέτοιο θα καταπέσει στα δικαστήρια», είπε.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση η κ. Αικατερίνη Μάρκου είπε μεταξύ άλλων: «Είναι ξεκάθαρη η θέση της Ν.Δ.: δεν επιτρέπεται σήμερα η επεξεργασία ενός τέτοιου ζητήματος, είναι θέμα κοινωνικών συνθηκών. Δεν το έχει αφομοιώσει η ελληνική κοινωνία», είπε και δήλωσε ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή