Ισπανία: Η παραίτηση Θιφουέντες, πλήγμα για Λαϊκό Κόμμα

Ισπανία: Η παραίτηση Θιφουέντες, πλήγμα για Λαϊκό Κόμμα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η εκπρόσωπος της νέας γενιάς στελεχών του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, Κριστίνα Θιφουέντες, παραιτήθηκε χθες από την προεδρία της περιφέρειας της Μαδρίτης, μετά τα σκάνδαλα γύρω από το αμφισβητούμενης γνησιότητας μεταπτυχιακό της και τη δημοσίευση βίντεο στο οποίο συνελήφθη να κλέβει κρέμες αντιγήρανσης από σούπερ μάρκετ.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε υπό την πίεση του κόμματος Θιουδαδάνος, που απείλησε να σταματήσει να στηρίζει το Λαϊκό Κόμμα στην περιφέρεια της Μαδρίτης, προς όφελος του αριστερού συνασπισμού που ήδη κυβερνά τον δήμο της ισπανικής πρωτεύουσας.

«Εχω διαπράξει πολλά σφάλματα και θα συνεχίσω να διαπράττω, αλλά ολόκληρη η ζωή μου αμφισβητείται με μία συγκεκριμένη πρόθεση», είπε η Θιφουέντες πριν από την παραίτησή της. Η 53χρονη πολιτικός χαρακτήρισε «αθέλητο σφάλμα» την τοποθέτηση των δύο κρεμών στην τσάντα της το 2011, περίοδο κατά την οποία ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής της Μαδρίτης.

Η δημοσίευση βίντεο από το περιστατικό αυτό ήταν το τελικό πλήγμα για την περιφερειάρχη, η οποία νωρίτερα είχε γίνει αντικείμενο έρευνας της ιστοσελίδας Εldiario σχετικά με το μεταπτυχιακό της. Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα, η Θιφουέντες πήρε μεταπτυχιακό στο Δίκαιο χωρίς να έχει παρακολουθήσει μαθήματα ή να έχει δώσει εξετάσεις. Η Θιφουέντες απάντησε δίνοντας στη δημοσιότητα αντίγραφο του τίτλου σπουδών και απειλώντας να μηνύσει την ιστοσελίδα.

«Η Κριστίνα Θιφουέντες έκανε αυτό που έπρεπε. Η παραίτησή της ήταν υποχρεωτική σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι. «Το Λαϊκό Κόμμα περνά σε νέα φάση στην περιοχή της Μαδρίτης και ελπίζω ότι τέτοια πράγματα δεν θα ξανασυμβούν».

Η υπόθεση αποτελεί νίκη για το Θιουδαδάνος, καθώς το κόμμα που αμφισβητεί ευθέως την πρωτοκαθεδρία του Λαϊκού Κόμματος μπορεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της πολιτικής ηθικής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή