Εξαγορά της ιρλανδικής Shire από την Takeda αντί 64 δισ. δολ.

Εξαγορά της ιρλανδικής Shire από την Takeda αντί 64 δισ. δολ.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική φαρμακευτική Takeda κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για την εξαγορά της Shire, προσφέροντάς της 64 δισ. δολάρια σε ρευστό και μετοχές. Ετσι, η Takeda εξασφαλίζει μία θέση μεταξύ των κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών του κόσμου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία στον κλάδο σε διεθνή κλίμακα από τις αρχές της χρονιάς και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. H εξαγορά, συνολικής αξίας 80 δισ. δολαρίων, μαζί με το χρέος της Shire, είναι και από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του κλάδου, με κορυφαία την εξαγορά ύψους 112 δισ. δολαρίων της Warner Lambert από την Pfizer το 2000. Προτού καταλήξει στα 64 δισ. δολάρια, η Takeda είχε υποβάλει μερικές πιο χαμηλές προσφορές, οι οποίες απορρίφθηκαν. Οπως δήλωσε η Shire, δεν αντιστοιχούσαν στην αξία της ως εταιρείας ούτε και στα φάρμακά της, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο.

Η τελευταία ανεπιτυχής προσέγγιση σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν η ιαπωνική φαρμακευτική είχε προσφέρει 76,2 δολάρια ανά μετοχή της ιρλανδικής Shire. Η επόμενη, η οποία ήταν και η τελευταία, αποτίμησε την κάθε μετοχή της Shire στα σχεδόν 79,5 δολάρια. Μία ημέρα πριν από την πρώτη προσφορά της Takeda η αξία της μετοχής της Shire ήταν 47,5 δολ.

Το συγκεκριμένο πεδίο θεωρείται πολύ σημαντικό για τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν να διαχειριστούν αφενός ότι οι πατέντες των σκευασμάτων τους έχουν ημερομηνία λήξεως, αφετέρου ότι ο ανταγωνισμός από την πλευρά των γενοσήμων οξύνεται, όπως αναφέρει ο ιστότοπος newsok.com. Συν τοις άλλοις, ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την Takeda, τη νέα ιδιοκτήτρια της Shire, είναι το εξής: παρότι η δεύτερη διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στο Δουβλίνο, έχει εκτεταμένες δραστηριότητες στις ΗΠΑ, απ’ όπου αποκομίζει περισσότερα από τα δυο τρίτα των εσόδων της. Η Takeda, με ιστορία 237 ετών, ακολουθεί την πορεία και άλλων ιαπωνικών επιχειρήσεων, οι οποίες επεκτείνονται στη διεθνή αγορά και με αυτόν τον τρόπο αντισταθμίζουν την αργή αύξηση πωλήσεων εντός συνόρων. Το 2017 είχε αγοράσει την αμερικανική Ariad Pharmaceuticals, η αξία της οποίας αποτιμάται σε 41,6 δισ. δολάρια και σχεδόν οι μισές της πωλήσεις πραγματοποιούνται στην Ασία.

Στο νέο όμιλο Takeda-Shire, ο οποίος θα συγκροτηθεί μετά την έγκριση της εξαγοράς από τους μετόχους και τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, οι νυν μέτοχοι της Shire θα διατηρούν μερίδιο της τάξεως σχεδόν του 50%. Η μετοχή θα τελεί υπό διαπραγμάτευση και στο Τόκιο και στη Νέα Υόρκη. Πάντως, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αν κρίνει κανείς από την αντίδραση των αγορών, υπάρχει προβληματισμός μεταξύ των επενδυτών για την εξαγορά. Η τιμή της μετοχής της Takeda υποχώρησε κατά τις χθεσινές πρωινές συναλλαγές σχεδόν 9%, και της Shire έπεσε στις 40 στερλίνες, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα της προσφοράς εξαγοράς. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, εν κατακλείδι, ότι ο Κριστόφ Βέμπερ, ο Γάλλος επικεφαλής της Takeda, δεν θα δυσκολευθεί να εξασφαλίσει πιστώσεις, ώστε να χρηματοδοτήσει την απόκτηση της ιρλανδικής Shire. Οι ιαπωνικές τράπεζες ενδιαφέρονται για τέτοιες δραστηριότητες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικερδείς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή