Διαφωνούσαν αλλά… ψήφισαν για τη ΔΕΗ

Διαφωνούσαν αλλά… ψήφισαν για τη ΔΕΗ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβερνώσα πλειοψηφία, παρά τις «γκρίνιες» των τελευταίων 24ώρων, και μόνο τον κ. Χ. Θεοχάρη από την αντιπολίτευση, να ψηφίζουν θετικά, πέρασε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΗ, υπό τον τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού». Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, κατόπιν αιτήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατεγράφησαν 151 «ναι» έναντι 124 «όχι». Μεταξύ των απόντων από την ψηφοφορία, ήταν και τέσσερις από τη δικομματική πλειοψηφία, οι οποίοι –όπως έλεγαν πηγές της συγκυβέρνησης– ήταν δικαιολογημένοι: πρόκειται για τους Ευσταθία Σαλτάρη, Μ. Μπόλαρη, Κ. Ζουράρι και τον υφυπουργό Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκη, οι οποίοι και απέστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν πως αν ήταν παρόντες θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.

Ανακούφιση

Η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας συνοδεύτηκε κατόπιν αυτών από αίσθηση ανακούφισης για τη συγκυβέρνηση, καθώς ενστάσεις και διαφωνίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από περιοχές οι οποίες επηρεάζονται από την υλοποίηση των διατάξεων του σχεδίου νόμου δημιουργούσαν περιβάλλον αναμονής «διαρροών». Ωστόσο, ουδείς εκ των «διαμαρτυρομένων» έφθασε σε σημείο ριζικής διαφοροποίησης στην πράξη – κάτι το οποίο είχε διαφανεί και από τις ομιλίες τους, πάντως, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Ολομέλεια. Οι χθεσινές τοποθετήσεις όσων εξέφραζαν προβληματισμό για τη ρύθμιση ήταν εμφανώς ήπιου περιεχομένου:

«Υπό κανονικές συνθήκες, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο θα έπρεπε να έρθει τουλάχιστον συνοδευόμενο από την αντισταθμιστική αναπτυξιακή πρόταση για τις περιοχές όπου καταγράφεται εξορυκτική δραστηριότητα. Και αυτό, δυστυχώς, δεν υπάρχει», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Θεμ. Μουμουλίδης. «Είναι γεγονός ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το ερώτημα γιατί εν τέλει συμπεριελήφθησαν εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο και πάντως οι απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα δεν πείθουν. Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, αρνητική εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Γ. Παπαηλιού. «Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Σήμερα επιχειρείται η αποεπένδυση σε μια προσπάθεια της χώρας να συμμορφωθεί στο ευρωπαϊκό δεδικασμένο και να ολοκληρώσει την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση πριν από την έξοδο από την επιτροπεία. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα επίπονο νομοσχέδιο», σχολίασε ο κ. Κ. Σέλτσας.

«Το Ποτάμι έχει εγκαίρως καταθέσει συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Το σημερινό νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις», τόνισε σε παρέμβασή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. «Το νομοσχέδιο αυτό για τη ΔΕΗ είναι νομοσχέδιο ντροπής», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ε.Κ. Β. Λεβέντης.

Το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να έρθει στη Βουλή, υποστήριξε η Χ.Α., ενώ ο κ. Μ. Συντυχάκης (ΚΚΕ), μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η ιδιωτικοποίηση αποτελεί έγκλημα εκ προμελέτης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή