Με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία ειδικής διαχείρισης στον Σκαραμαγκά

Με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία ειδικής διαχείρισης στον Σκαραμαγκά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γοργούς ρυθμούς, για την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, προχωράει η διαδικασία ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ). Σε λιγότερο από δύο μήνες μετά τη σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων από τον ειδικό εκκαθαριστή, ενώ επιστρέφεται στο Δημόσιο (ΕΤΑΔ) η χερσαία έκταση που φιλοξενεί τη μεγάλη μόνιμη δεξαμενή V των 500.000 τόνων, για την οποία ήδη έχει εκφράσει προς την ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρον για εξαγορά της διά του ΟΛΠ η κινεζική Cosco.

Η πώληση μέσω διαγωνισμού του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου φέρεται ως πλησιέστερη χρονικά από τις ανάλογες διαδικασίες για τα υπόλοιπα τμήματα του εμπορικού σκέλους της ΕΝΑΕ, καθώς ήδη καταρτίζονται νέα τοπογραφικά σχέδια και «ωριμάζει» το ακίνητο και οι άδειες χρήσης του. Την ένταξη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης του νόμου 4307/2014 επιδίωξε και πέτυχε το ελληνικό Δημόσιο μαζί με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, υπό την πίεση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αξίωσε επιτακτικά την ανάκτηση κρατικών επιδοτήσεων του παρελθόντος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte που κατατέθηκε στο δικαστήριο στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2017, μαζί με την αίτηση υπαγωγής σε ειδική διαχείριση οι υποχρεώσεις των ΕΝΑΕ ανέρχονταν σε 1,37 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 247,75 εκατομμύρια αποτελούσαν ανεκτέλεστο έργο προς το Πολεμικό Ναυτικό, 661,9 εκατ. κρατικές ενισχύσεις που πρέπει να ανακτηθούν από το Δημόσιο βάσει παλαιότερης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 24,39 εκατ. οι οφειλές προς την Τράπεζα Πειραιώς και 175 εκατ. οι υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους.

Η Deloitte υπολόγισε τότε πως ακόμα και αν η απόφαση της διαιτησίας, κατά της οποίας ήδη στράφηκε το Δημόσιο, ισχύσει και πληρωθούν 155 εκατ. στην ΕΝΑΕ, τα χρέη της παραμένουν στα δυσθεώρητα επίπεδα των 864,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το ελληνικό Δημόσιο εξασφάλισε στις αρχές Μαρτίου προσωρινή διαταγή εις βάρος της ΕΝΑΕ με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που επιδίκαζε στα ναυπηγεία ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Τη διαταγή εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών, καθώς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), συμφερόντων Privinvest, επιχείρησαν να εκτελέσουν τη διαιτητική απόφαση με διαταγή πληρωμής στο Λουξεμβούργο, επιδιώκοντας κατάσχεση λογαριασμών του ελληνικού Δημοσίου. Εκτοτε τοποθετήθηκε ο ειδικός διαχειριστής που συνεπικουρούμενος από ειδικευμένους συμβούλους καταγράφει αναλυτικά τα περιουσιακά στοιχεία και εντός των επόμενων δέκα μηνών –οπότε και η σχετική προθεσμία από τον νόμο– αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς για όλα εξ αυτών με εξαίρεση το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων για το οποίο πιθανότατα να απαιτηθεί διαφορετική διαδικασία.

Εκλεισε η συμφωνία για το Νεώριο

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εξυγίανση των ναυπηγείων στο Νεώριο της Σύρου μεταξύ της ONEX, ως στρατηγικού επενδυτή, των πιστωτριών τραπεζών, των εργαζομένων, των προμηθευτών, του Δημοσίου και του σημερινού μετόχου, του ομίλου Ν. Ταβουλάρη.

Για την κατάθεσή της προς επικύρωση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου εκκρεμεί μόνο μία ρύθμιση για να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή σε δόσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή