H προσφορά Comcast για Sky χαλάει τα σχέδια Μέρντοχ

H προσφορά Comcast για Sky χαλάει τα σχέδια Μέρντοχ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες ανατροπές φέρνει η προσφορά της Comcast για την εξαγορά του Sky, της μεγαλύτερης βρετανικής συνδρομητικής τηλεόρασης. Είναι κατά 16% υψηλότερη από την προσφορά του ομίλου 21st Century Fox του Αυστραλού μεγιστάνα Ρούμπερτ Μέρντοχ και της Walt Disney. Χθες η Comcast πρόσφερε 12,50 στερλίνες για κάθε μετοχή του ομίλου Sky, ενώ η Fox του κ. Μέρντοχ είχε προσφέρει 10,75 στερλίνες. Μετά τη χθεσινή προσφορά της Comcast, οι μετοχές του αμερικανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών και του ομίλου Sky ενισχύθηκαν στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν στο Bloomberg ότι η εξαγορά του ομίλου Sky από την Comcast δεν εγείρει τόσο πολλά θέματα καταστρατήγησης του ανταγωνισμού σε σχέση με την προσφορά της 21st Century Fox. Η συγχώνευση της Comcast και του Sky θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός κολοσσού με περισσότερους από 50 εκατ. συνδρομητές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Η Comcast είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος όμιλος συνδρομητικής τηλεόρασης στον κόσμο όσον αφορά τα έσοδα, ο μεγαλύτερος πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας σε ιδιώτες στις ΗΠΑ. Ελέγχει, μεταξύ άλλων, κανάλια όπως τα MSNBC, CNBC, USA Network, E! και την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Universal Pictures.

Μία ώρα μετά την υποβολή της επίσημης προσφοράς της Comcast, τα ανεξάρτητα διοικητικά στελέχη του ομίλου Sky απέσυραν τη θετική σύστασή τους για την προσφορά της 21st Century Fox και αποδέχθηκαν αυτήν της Comcast. Από εδώ και στο εξής, η 21st Century Fox μαζί με την Disney θα πρέπει να εξετάσουν αν θα αυξήσουν την προσφορά τους ή αν θα αποσυρθούν από τη μάχη για την εξαγορά του Sky. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Disney έχει καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγορά της 21st Century Fox έναντι 52,4 δισ. δολαρίων.

Στα περιουσιακά στοιχεία της 21st Century Fox περιλαμβάνονται τηλεοπτικές και κινηματογραφικές εταιρείες (20th Century Fox, National Geographic Partners, Fox Television Stations) και το 39% από το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Sky. Οταν ο Μπομπ Ιγκερ, διευθύνων σύμβουλος της Disney, είχε ανακοινώσει την εξαγορά της 21st Century Fox, αποκάλεσε το Sky ως ένα από τα «κοσμήματα» αυτής της συμφωνίας.

Η Comcast είχε εκδηλώσει πριν από λίγους μήνες ενδιαφέρον για την απόκτηση του ομίλου Sky. Ομως η χθεσινή επίσημη προσφορά λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι βρετανικές αρχές ανταγωνισμού θα παρουσιάσουν την τελική αξιολόγηση για την προσφορά της 21st Century Fox για την εξαγορά του ομίλου Sky στον Βρετανό υπουργό Πολιτισμού, Ματ Χάνκοκ. Ο κ. Χάνκοκ θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η προσφορά του κ. Μέρντοχ για την εξ ολοκλήρου απόκτηση του ομίλου Sky τέθηκε στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών ανταγωνισμού διότι με αυτόν τον τρόπο o κ. Μέρντοχ θα ήλεγχε τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας. Στη συμφωνία με την Disney, ο κ. Μέρντοχ θα συνέχιζε να ασκεί έλεγχο στο Fox New Channel. H Νews Corporation απορρόφησε τις εκδοτικές δραστηριότητες του κ. Μέρντοχ, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων The Times και The Sunday Times, το 2013, και η 21st Century Fox ανέλαβε τα πολυμέσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή