ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ας μιλήσουμε για τις ορμόνες

Κείμενο: Γιάννης Μέλλος

Φωτογραφία: Shutterstock

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ασφάλεια Τροφίμων

Τι κοινό έχει το μαρούλι, το αγγούρι και ο μαϊντανός; Εκτός του ότι είναι όλα φυτά, μπορείς να τα κόψεις και να τα φας ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Αυτού του είδους τα γεωργικά προϊόντα είναι ευάλωτα σε χημικές παρεμβάσεις, δηλαδή σε αυξητικές ορμόνες. Κι αυτό διότι το μεγάλο μέγεθος έχει μεγαλύτερο βάρος, δηλαδή μεγαλύτερο κέρδος. Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία γεωργικών προϊόντων είναι αυτά που πρώτα φτάνουν στο κατάλληλο μέγεθος και μετά μεταχρωματίζονται και ωριμάζουν, όπως οι φράουλες, οι τομάτες, τα πεπόνια κ.ά. Αυτά δεν επιδέχονται πολύ εύκολα επεμβάσεις αύξησης μεγέθους και θεωρούνται από αυτή την πλευρά ασφαλέστερα.

Εκτός, όμως, από τις αυξητικές υπάρχουν και οι καρποδετικές ορμόνες, οι οποίες βοηθούν τα φυτά να «δέσουν» τα λουλούδια και να τα κάνουν καρπούς. Παλαιότερα, ο μόνος τρόπος που γνώριζαν για να καρποδέσουν τα λουλούδια, στις πρώιμες φυτεύσεις, ήταν το ορμόνιασμα. Τώρα είναι έως και περιττό, γιατί υπάρχουν μέλισσες γονιμοποίησης, όπως και λιπάσματα με ιχνοστοιχεία που αυξάνουν τη γύρη των λουλουδιών. Πάντως, και οι αυξητικές, και οι καρποδετικές είναι χημικές ενώσεις που επεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του φυτού. Οι παραγωγοί τις χρησιμοποιούν για να παραγάγουν μεγάλες ποσότητες από πρώιμα και καλής εμφάνισης προϊόντα. Υπάρχουν όμως συνέπειες. Γιατί, όταν ένα προϊόν έχει μεγαλώσει με ορμόνες, είναι «αραιωμένη» η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του.

Για ερωτήσεις, απορίες κ.λπ., μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο info@gastronomos.gr

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ