Οταν η παράδοση συναντά τη φαντασία

Οταν η παράδοση συναντά τη φαντασία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Περιμένεις από το κράτος να ξυπνήσει ή αναλαμβάνεις δράση; Η ελληνική εμπειρία μάς έχει μάθει ότι το δεύτερο είναι ο ασφαλέστερος και σίγουρα πιο σύντομος δρόμος αν θέλεις να έχεις σοβαρές πιθανότητες να πετύχεις τον στόχο σου. Ευτυχώς, αυτόν τον δρόμο ακολούθησε μία ομάδα από τη Μήλο, που ζει στο νησί και αποφάσισε να αποδείξει ότι αυτό που έχει να προσφέρει η Μήλος, δεν είναι μόνο το Κλέφτικο ή το Σαρακήνικο –πανέμορφες και οι δύο παραλίες χωρίς καμία αμφιβολία– και τα μοναδικά τοπία, αλλά και η ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοσή της που μπολιάζεται, ανανεώνεται και εξελίσσεται διαρκώς.

Εστιάτορες, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι του νησιού, αλλά και άνθρωποι από άλλους τομείς εκτός της εστίασης και του τουρισμού, που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους οργανώθηκαν και για δεύτερη χρονιά φέτος, παρουσιάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο το Delicious Milos. Μας συστήνουν ουσιαστικά ένα ψηφιδωτό δημιουργικών, δραστήριων ανθρώπων, που με πείσμα και κέφι, προσπαθούν να σπάσουν στερεότυπα και να γνωρίσουν στον κόσμο μια άγνωστη Μήλο. Αθέατες πτυχές της.

Οινοποιούς, τυροκόμους, ντόπιους μάγειρες, μερακλήδες επαγγελματίες της εστίασης. Τις ξερικές καλλιέργειες του νησιού, την κτηνοτροφία, τις αυθεντικές ψαροταβέρνες, τα τοπικά τυριά, το σκοτύρι, τη μυζήθρα, το μανούρι και το μελίχλωρο, παραδοσιακές παρασκευές όπως η αλατένια, μια πίτα με αλάτι «συγγενή» της φοκάτσιας και κληρονομιά των Ενετών, γλυκά όπως το κουφέτο και η καρπουζόπιτα.

Μήλος, Σίφνος, Τήνος, Μύκονος, κάθε χρόνο και ένα καινούργιο νησί, μπαίνει στον δημιουργικό «χορό» για την προβολή και την ενίσχυση της ξεχωριστής γαστρονομικής εικόνας του.

Το κέρδος απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες δεν είναι μόνο η προβολή. Δεν πρέπει να μετρηθεί μόνο με το αν αυξήθηκε ο αριθμός των επισκεπτών, αν τα εστιατόρια δούλεψαν περισσότερο.

Είναι κάτι πολύ πιο ουσιώδες. Γίνονται συνέργειες, χτίζεται ένα δίκτυο σε κάθε τόπο που αλληλοϋποστηρίζεται και αλληλοτροφοδοτείται, εστιάτορες και ξενοδόχοι συνεργάζονται με ντόπιους παραγωγούς, ξαναζωντανεύουν ξεχασμένες μέθοδοι και καλλιέργειες, γέροντες και γερόντισσες ξεκλειδώνουν το ντουλάπι της παράδοσης και της πείρας και μοιράζονται τη γνώση τους με τους νέους, την οποία εκείνοι με τη σειρά τους αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο. Με φαντασία και δυναμισμό.

Είναι συγκινητικό το πώς η κρίση σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξυπνήσει τον καλύτερό μας εαυτό. Εχει ενεργοποιήσει αντανακλαστικά, έχει απελευθερώσει υγιείς δυνάμεις. Χρειαζόμαστε περισσότερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή