ΕΛΛΑΔΑ

Βαριές καταγγελίες ΔΟΕ κατά Γαβρόγλου και ΚΕΔΕ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υπέκυψε στις πιέσεις δήμων για να μην λειτουργήσουν στις περιοχές τους επιπλέον τμήματα νηπιαγωγείων και για τα παιδιά 4 ετών, όχι μόνο για τα πεντάχρονα. Αυτό καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) επικρίνοντας τον υπουργό για εξόφθαλμη προσπάθεια αποφυγής του κόστους των υποδομών και των επιπλέον προσλήψεων που χρειάζονται για να λειτουργήσουν επιπλέον νηπιαγωγεία. Παράλληλα, η ΔΟΕ κατηγορεί τους δήμους ότι παραπληροφορούν τους γονείς των 4χρονων για να εγγράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς.

Ειδικότερα, προ ημερών το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, που θεσπίστηκε πριν μερικούς μήνες, την επόμενη σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί σε 184 δήμους από τους συνολικά 325 της χώρας. Χθες η ΔΟΕ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι υποχώρησε «στις αφόρητες πιέσεις και την απαράδεκτη, αντιπαιδαγωγική “επιχειρηματολογία” της Κεντρικής Ένωσης δήμων Ελλάδος».

«Η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις τριμερών επιτροπών υπέρ της εφαρμογής (π.χ. Κέρκυρα) καθώς και την επάρκεια των κτιριακών υποδομών σε περιοχές όπου, παρά τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, οι Δήμαρχοι έθεσαν βέτο (π.χ. Δράμα, Πρέβεζα, Ιεράπετρα κ.ά.) περιφρονώντας την πλειοψηφία (Σύλλογοι και Διευθυντές Εκπαίδευσης) που τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να υιοθετήσει τις απόψεις τους και θα μπορούσε να προχωρήσει στην γενίκευση της εφαρμογής» αναφέρει η ΔΟΕ.

Μάλιστα, καταγγέλλει ότι «ένας απίστευτος προπαγανδιστικός μηχανισμός των Δήμων, παραπληροφορεί τους γονείς των παιδιών ηλικίας 4 ετών που διαμένουν σε Δήμους όπου δεν εφαρμόζεται η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση προσπαθώντας να τους πείσει ότι οφείλουν να γράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς και να μην απευθυνθούν καθόλου στα δημόσια νηπιαγωγεία κι ας υπάρχει η δυνατότητα φοίτησής τους σ’ αυτά».

Και τονίζει: «Η πολιτική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης είναι τεράστια. Σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια αποφυγής του κόστους υποδομών και προσλήψεων αυτοαναιρείται και τάσσεται στην ίδια πλευρά με τους πολέμιους της δημόσιας εκπαίδευσης».

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ