Αντίδραση στο Χ.Α., αλλά με υποτονικό τζίρο

Αντίδραση στο Χ.Α., αλλά με υποτονικό τζίρο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τα αισιόδοξα μηνύματα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το ελληνικό πρόγραμμα, έδωσαν «ενέργεια» στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο κατάφερε να «σπάσει» το αρνητικό σερί των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,20% στις 835,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος συνέχισε να κινείται σε υποτονικά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 43,5 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,86% στις 944,75 μονάδες με πρωταγωνιστή τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε με κέρδη της τάξης του 4,61%.

Παρά το ισχυρό ριμπάουντ, η αγορά δεν κατάφερε να καλύψει τις απώλειες οι οποίες στις τέσσερις προηγούμενες ημέρες πτώσης άγγιξαν το 2,7% για τον Γενικό Δείκτη και το 4,51% για τον τραπεζικό δείκτη. Παράλληλα, η επίμονα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα συνεχίζει να προβληματίζει καθώς δεν μπορεί να δημιουργήσει πολλές προσδοκίες για «πειστική» άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο, έστω και αν οι αγοραστές πάρουν τα ηνία στο ταμπλό.

Το γεγονός είναι πως οι επενδυτές εμφανίζονται εδώ και ένα διάστημα «συγκρατημένοι» απέναντι στο Χ.Α., καθώς βλέπουν πως το επόμενο δίμηνο ή και τρίμηνο «κουβαλάει» πολλές εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα ενόψει και της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά και του ακόμη «εκκρεμούς» ζητήματος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ετσι, αν και η πρόσφατη διόρθωση δημιούργησε ευκαιρίες, οι επενδυτές αποφάσισαν να κρατήσουν πιο συντηρητική στάση, έως ότου αποκτήσουν την εμπιστοσύνη και την ορατότητα που χρειάζονται, κάτι που θα δώσει στην αγορά σημαντική ώθηση με υψηλούς τζίρους.

Το κλειδί σε αυτό έχει πάνω από όλα ο τραπεζικός κλάδος, αφού η συντριπτική πλειοψηφία της συναλλακτικής δραστηριότητας επικεντρώνεται σε αυτόν. Αν οι τραπεζικές μετοχές δεν δώσουν το «σήμα», το Χ.Α δεν μπορεί να εισέλθει σε διατηρήσιμη ανοδική φάση. Οπως σημειώνει και η Fast Finance ΑΕΠΕΥ, «ο τραπεζικός κλάδος είναι ο μόνος που δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τα υψηλά του 2016, μιας και τα τελευταία δύο χρόνια και μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, ο τραπεζικός δείκτης κινείται σε ένα στενό εύρος. Είναι λοιπόν ο κλάδος-κλειδί, καθώς αν καταφέρει να αλλάξει επίπεδα, θα δώσει μεγάλη ρευστότητα αλλά και τάση συνολικά στην αγορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή