Ιστορικό βήμα για την κορεατική χερσόνησο

Ιστορικό βήμα για την κορεατική χερσόνησο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Ιστορική προδιαγράφεται η σημερινή ημέρα για την κορεατική χερσόνησο, καθώς ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα περάσει, για πρώτη φορά, τα άτυπα σύνορα των δύο χωρών για να συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζάε-Ιν. Η συνάντηση προετοιμάζει το έδαφος για την επίσης ιστορικής σημασίας συνάντηση του Κιμ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, με τον οποίο μέχρι προσφάτως αντήλλασσαν προσβολές.

Η είσοδος του Κιμ, η επίσημη υποδοχή από τον Μουν και η διαδρομή των δύο ώς το «Σπίτι της Ειρήνης», που βρίσκεται στη νοτιοκορεατική πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, θα μεταδοθούν ζωντανά από την τηλεόραση. Αν οι συζητήσεις ευοδωθούν, ενδέχεται να προκύψει κοινή διακήρυξη («διακήρυξη του Πανμουντζόμ») με την οποία θα περιγράφονται τα επόμενα βήματα.

Τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί ραγδαία βελτίωση του κλίματος, με τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείπει πολλές από τις κόκκινες γραμμές, προκειμένου να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις. Ο Κιμ εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει την εγκατάλειψη του πυρηνικού και πυραυλικού του προγράμματος, ενώ δεν ζητάει πλέον ως προϋπόθεση την απόσυρση των 28.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Νότια Κορέα. Αντιστοίχως, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας φέτος πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες, καθώς οι σύμμαχοι τις κράτησαν σε πιο περιορισμένο πλαίσιο απ’ ό,τι άλλες χρονιές.

Ο στόχος του Κιμ είναι μια συμφωνία που θα αίρει τις δυτικές κυρώσεις και θα ενισχύει την οικονομία της χώρας του, με αντάλλαγμα το μερικό «πάγωμα» του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος – όχι τον πλήρη αφοπλισμό, με μηχανισμό επαλήθευσης και επιθεωρήσεις, όπως ζητούν οι ΗΠΑ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να παρουσιάσει μια μερική συμφωνία ως νίκη» σημείωσε πρώην διαπραγματευτής στους Financial Times. «Αυτό εξυπηρετεί τον μακροπρόθεσμο στόχο της Βόρειας Κορέας, που είναι η επίσημη αναγνώριση του ρόλου της ως πυρηνικής δύναμης από τις ΗΠΑ».

Μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή, ο Κιμ είχε ανακοινώσει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα «ολοκληρώθηκε» και ότι η χώρα του είναι πλέον σε θέση να πλήξει με πυρηνικά τις ΗΠΑ. O ισχυρισμός αυτός, ανεξάρτητα από την ισχύ του, δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα θα ήταν έτοιμη για ένα μορατόριουμ πυρηνικών δοκιμών.

Εν τω μεταξύ, έρευνα Κινέζων επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, υποστηρίζει ότι οι σεισμοί που καταγράφηκαν μετά την πυρηνική δοκιμή του Σεπτεμβρίου προκλήθηκαν από κατάρρευση φρέατος, που είχε διανοίξει στα σπλάγχνα του βουνού η έκρηξη των 100 χιλιοτόνων. Αναλυτές σημειώνουν ότι η Πιονγιάνγκ διαθέτει και άλλες εναλλακτικές τοποθεσίες και ότι η αστάθεια του βουνού δεν έχει καμία σχέση με τη διπλωματική επίθεση φιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή