Ταυτοποιήσεις για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη

Ταυτοποιήσεις για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ταυτοποιήσεις ατόμων που πήραν μέρος στις πρόσφατες επιθέσεις κατά μεταναστών, τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Λέσβο, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», μέχρι χθες το απόγευμα είχαν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος τουλάχιστον 17 κατοίκων του νησιού και μάλιστα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν σχετικά διευκρίνιζαν ότι η διαδικασία βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ σε εξέλιξη και ότι ο τελικός αριθμός των κατηγορουμένων ήταν πιθανό να αυξηθεί.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, κάτοικοι της Μυτιλήνης επιτέθηκαν σε μετανάστες οι οποίοι για περισσότερο από μια εβδομάδα είχαν κατασκηνώσει παράνομα στην πλατεία Σαπφούς, στο κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους στο νησί. Προκάλεσαν γενικευμένα επεισόδια, πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, ενώ επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αλλοδαπών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, τραυματίστηκαν συνολικά εννέα μετανάστες, πέντε άνδρες υπέστησαν θλαστικά τραύματα και τέσσερις γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της χρήσης δακρυγόνων. Τα επεισόδια τερματίστηκαν λίγο μετά τις 4 το πρωί της Δευτέρας και λίγη ώρα αργότερα η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε επιχείρηση «σκούπα» συλλαμβάνοντας για κατάληψη δημοσίου χώρου 120 αλλοδαπούς και για απείθεια δύο Ελληνες «αλληλέγγυους». Αντίθετα, τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια αποχώρησαν ανενόχλητα, καθώς η αστυνομική διεύθυνση του νησιού περιορίστηκε αρχικά στον σχηματισμό δικογραφίας κατά αγνώστων για τα αδικήματα του εμπρησμού και της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Η στάση της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα να χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι κανείς απ’ όσους προκάλεσαν τα επεισόδια δεν συνελήφθη. «Είναι φανερό ότι υπήρχε μία ομάδα ακροδεξιών, η οποία πήγε επί τούτου. Εκαναν κάλεσμα και πήγαν στην υποστολή της σημαίας, καλώντας τον κόσμο να πάει στην πλατεία Σαπφούς. Ηταν μία ομάδα που είχε πράγματα μαζί της, πήγε να κάνει ουσιαστικά ένα πογκρόμ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βίτσας.

Υπό την πίεση της δημόσιας κριτικής η ΕΛ.ΑΣ. υποχρεώθηκε να αποκαλύψει γρήγορα την ταυτότητα των πρωταγωνιστών των επεισοδίων και να τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Εξάλλου, οι αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού γνώριζαν από την πρώτη στιγμή και είχαν ενημερώσει σχετικά ότι στα γεγονότα της πλατείας Σαπφούς συμμετείχαν, έχοντας μάλιστα κεντρικό ρόλο, τα μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης. Από βίντεο, καταθέσεις και φωτογραφίες υπόπτων από το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ., η Ασφάλεια της Μυτιλήνης είχε προχωρήσει, μέχρι αργά χθες το βράδυ, στην ταυτοποίηση τουλάχιστον 17 ατόμων για συμμετοχή στα επεισόδια. Εις βάρος πέντε εξ αυτών σχηματίστηκε δικογραφία για αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος (και άρα επίκειτο η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης), ενώ οι υπόλοιποι πρόκειται να αντιμετωπίσουν διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή