Πολλαπλά μηνύματα από τον κ. Γιούνκερ

Πολλαπλά μηνύματα από τον κ. Γιούνκερ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στήριξης της προοπτικής εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, πρόσκληση προς όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει αναφορικά με τη μείωση του χρέους, αλλά και επισήμανση της σημασίας που έχει η ταχεία ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, κόμισε χθες στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η επίσκεψή του έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, το οποίο αποτυπώθηκε στη χαρά που εξέφρασε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο: «Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι η δεύτερή μου πατρίδα», δήλωσε.

Λίγο αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι «πριν από το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική, όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», ενώ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του χρέους και θα ήθελα όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν αναλάβει». Αναφορικά με την επομένη της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ο επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή, διότι εμείς θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή». Βέβαια, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα, προφανώς, θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κυριάρχησε η συζήτηση για τη φόρμουλα της επομένης της ολοκλήρωσης του προγράμματος, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς την ονομασία που θα δοθεί στο πλαίσιο που θα διαδεχθεί το μνημόνιο.

Σαφείς επισημάνσεις ως προς τους κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόμενη εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων συμπεριέλαβε και στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Γιούνκερ. «Να συνεχίσετε τις προσπάθειες. Μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα των έως τώρα προσπαθειών και θυσιών», είπε. «Το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο, συνοδεύεται εκ νέου από δικαιώματα και υποχρεώσεις ενός κυρίαρχου κράτους στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει με έμφαση τι πρέπει να γίνει: «Να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, για να υπάρξει διαρκής ανάκαμψη και να θεραπευθούν όλες οι παθογένειες. Το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης και πάροχος υπηρεσιών. Εχει ανάγκη η χώρα από υγιείς τράπεζες. Μια και έξω πρέπει να εκριζωθεί η διαφθορά».

Το Σκοπιανό

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του Σκοπιανού, επέκρινε τη συμπεριφορά της Τουρκίας και ζήτησε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή