Αλ. Τσίπρας: Να μην προστεθούν άλλα μέτρα λιτότητας

Αλ. Τσίπρας: Να μην προστεθούν άλλα μέτρα λιτότητας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα προς του εταίρους, αναφορικά με την επομένη της ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος, απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας προς τούτο την επίσκεψη του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε για άλλη μία φορά βέβαιος για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, που θα συνοδευθεί από καθαρή έξοδο της χώρας από αυτό. Παράλληλα, και προκειμένου να κατευνάσεις τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης μετά την τυπική έξοδο από το πρόγραμμα, διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν. Την ίδια στιγμή, απηύθυνε μήνυμα και προς το ΔΝΤ, αποκρούοντας το ενδεχόμενο να ζητηθούν και νέα μέτρα λιτότητας.

«Θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα και θα ξαναγίνει (η Ελλάδα), μετά οκτώ ολόκληρα χρόνια, οκτώ δύσκολα χρόνια, μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Και έσπευσε να περιγράψει το καθεστώς της επόμενης μέρας: «Είμαστε πολύ κοντά να πετύχουμε και θα πετύχουμε αυτό που εμείς ονομάζουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Δηλαδή, μια έξοδο από τα προγράμματα στήριξης χωρίς την ανάγκη μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα στήριξης και που τα ολοκλήρωσαν επιτυχώς». Ως διαβατήριο για αυτή την καθαρή έξοδο επικαλέσθηκε την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στους εταίρους της.

Πρωτογενές πλεόνασμα

«Φέτος είχαμε το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη. Πράγμα που, επαναλαμβάνω, αποκαθιστά την αξιοπιστία, αλλά και προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το 2018 και το 2019. Πράγμα που ουδείς καλόπιστος μπορεί να το αμφισβητήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, προφανώς απευθυνόμενος προς το ΔΝΤ, ότι «αυτό που χρειάζεται πλέον η ελληνική οικονομία είναι όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά, ενδεχομένως, να αφαιρεθούν κάποια, ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη».

Εσπευσε, ωστόσο, να τονίσει ότι η αποκατάσταση της κανονικότητας «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν» και να διαβεβαιώσει ότι «οι δομικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στις φορολογικές αρχές, στη Δικαιοσύνη και σε πολλούς άλλους τομείς, όχι μόνο δεν πρέπει να ανατραπούν, αλλά πρέπει να βαθύνουν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και εξέφρασε υποστήριξη στην πρόταση για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Εμείς, παράλληλα, προτείναμε και υπουργό Κοινωνικής Προστασίας», ανέφερε, ενώ μίλησε και για την ανάγκη ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα λειτουργεί ως δανειστής έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή