Ο Χ. Καρατζάς αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο

Ο Χ. Καρατζάς αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, ο εκδότης της Νομικής Βιβλιοθήκης Χάρης Καρατζάς, ένας σπάνιου ήθους άνθρωπος που άφησε πίσω του ένα ανεκτίμητης αξίας εκδοτικό έργο για τα ελληνικά νομικά γράμματα.

Με πολλές στερήσεις, υπό το βάρος της προσφυγιάς της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και των πολιτικών διώξεων που υπέστη στη συνέχεια η οικογένειά του, κατάφερε εργαζόμενος σκληρά σε διάφορες δουλειές, ήδη από μαθητής του Νυχτερινού Γυμνασίου Πειραιά, να εισέλθει το 1957 στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) σπουδάζοντας Οικονομικά, και αργότερα, το 1962, Νομικά στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης.

Αγάπησε ιδιαίτερα τη νομική επιστήμη την οποία υπηρέτησε με πάθος, τόλμη και αποφασιστικότητα από τη θέση του εκδότη του οίκου Νομική Βιβλιοθήκη, τον οποίο ίδρυσε το 1977 μαζί με τη σύζυγό του Σοφία Καρατζά, και στον οποίο εργαζόταν στην πρώτη γραμμή μέχρι πρόσφατα, όταν απεχώρησε αιφνίδια ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Αφησε πίσω ένα εκδοτικό έργο άνω των 5.000 εκδόσεων, μονογραφίες, συγγράμματα και άλλα έργα που έγιναν σημεία αναφοράς στη νομική επιστήμη, μεταξύ των οποίων και 15 επιστημονικά περιοδικά σε όλους τους κλάδους του δικαίου. Εζησε αθόρυβα και δημιουργικά, κερδίζοντας με τη στάση του την αγάπη και τη συμπάθεια πολλών ανθρώπων, ιδίως των νέων, συγγραφέων και αναρίθμητων συνεργατών του, τους οποίους βοηθούσε ανυπόκριτα και γενναιόδωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το έργο της Νομικής Βιβλιοθήκης συνεχίζει η οικογένεια του εκλιπόντος με επικεφαλής τον Αντώνη και τη Λίλα Καρατζά, οι οποίοι συμμετέχουν στη διοίκηση της εταιρείας από το 2000. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα και ώρα 11.30 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Σκουφά 43, Αθήνα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή