Προειδοποιήσεις από Ιράν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν για μια νέα συμφωνία στο Ιρανικό έβαλε χθες η Τεχεράνη, διά στόματος Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, συμβούλου του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε, από την Ουάσιγκτον, να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» ώστε να πεισθεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μην εγκαταλείψει την ισχύουσα, διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την πρόταση Μακρόν, η νέα συμφωνία θα καλύψει ζητήματα που δεν θίγονται από την υπάρχουσα, όπως το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και οι πυρηνικές του δραστηριότητες μετά το 2025.

Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί ήταν, ωστόσο, κατηγορηματικός: «Οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση στην υπάρχουσα συμφωνία δεν θα γίνει αποδεκτή από το Ιράν. Αν ο Τραμπ αποσυρθεί από τη συμφωνία, το Ιράν θα αποσυρθεί και αυτό». Επιπλέον, απέρριψε τις αξιώσεις των Αμερικανών και των Γάλλων να αποσυρθεί η χώρα του από τις κρίσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και ο Λίβανος. «Αυτή είναι η περιοχή μας. Βρισκόμαστε στη δική μας περιοχή και αυτό είναι νόμιμο», υποστήριξε. Στο πλευρό του Ιράν τάχθηκε η Ρωσία. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα δεν βλέπει δυνατότητα αλλαγών ή προσθηκών στην υπάρχουσα συμφωνία και εξέφρασε «ανησυχία» για τα σχετικά σχόλια των Μακρόν και Τραμπ. Το Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας θα συναντηθούν στη Μόσχα για να συζητήσουν το Ιρανικό και το Συριακό, προσέθεσε η κ. Ζαχάροβα.

Από την πλευρά του, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ καυτηρίασε τις δηλώσεις Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα αραβικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής «δεν θα άντεχαν ούτε μία εβδομάδα» χωρίς την αμερικανική προστασία. Ο Χαμενεΐ χαρακτήρισε τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου «ταπεινωτική για τους μουσουλμάνους» και κάλεσε τις γειτονικές χώρες σε κοινό μέτωπο έναντι των ΗΠΑ. Τέλος, ο υπουργός Aμυνας του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν προειδοποίησε, σε συνέντευξή του, ότι αν το Ιράν εξαπολύσει επίθεση κατά του Τελ Αβίβ, η χώρα του θα πλήξει την Τεχεράνη. Το Ιράν υποστηρίζει ότι στρατιωτική του βάση στη Συρία δέχθηκε φονική, αεροπορική επίθεση από το Ισραήλ και απειλεί ότι θα απαντήσει στρατιωτικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή